Schwarz si stojí na svém a z překrucování skutečnosti obviňuje naopak autory otevřeného dopisu.

Podepsali ho ředitelky a ředitelé Všeobecné fakultní nemocnice, vinohradské nemocnice, Thomayerovy Nemocnice, Motola, IKEM, nemocnice Na Bulovce, Nemocnice Na Homolce, Ústřední vojenské nemocnice a nemocnice sester boromejek.

Pražská záchranná služba ve středu upozornila na svém webu na opětovný problém s předáváním pacientů. V noci prý měly její posádky potíže umístit tři lidi s příznaky mozkové příhody a muže se srdečními problémy. O problémech s údajnou neochotou některých nemocnic přijímat rychle pacienty s akutními zdravotními problémy hovořili záchranáři už letos na jaře.

Nemocný se projel po Praze

Situace se nyní opakuje. Zatímco záchranáři tvrdí, že vozili jednoho nemocného po Praze skoro dvě hodiny, podle záznamů nemocnic péči dostal zhruba do půl hodiny. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) zřídil kvůli sporům vyšetřovací komise, žádá potrestání případných viníků, spory pražských zdravotníků ho už prý „přestávají bavit".

„Ujišťujeme pacienty, že záchrana života či zdraví každého člověka je pro každého lékaře, tedy i pro lékaře pražských nemocnic, naprostou prioritou. Proto žádáme pana Zdeňka Schwarze, aby zastavil bezohledné zneužívání strachu obyvatel hlavního města Prahy a aby se přestal mediálně zviditelňovat za pomoci jejich zastrašování informacemi o nepravdivém nedostatku kvalitní akutní zdravotní péče v Praze," uvedli signatáři dopisu.

Schwarz vidí v dopisu nepravdy

Míní, že Schwarz by měl zvážit jakoukoli politickou angažovanost, případně setrvání ve funkci šéfa pražské záchranné služby. „Protože sám říká, že jedna funkce zabraňuje plnohodnotně se věnovat druhé," uvedli ředitelé nemocnic. Podle nich se nemohl dostavit na ministrem svolanou schůzku k tématu, protože byl v Senátu.

Poslední vyjádření záchranné služby ke konkrétním případům, kdy nemocnice údajně otálely s přijetím pacienta, podle autorů dopisu vykazuje známky záměrné dezinformace. Schwarz, kterému letos končí mandát senátora, řekl, že v dopise je několik nepravd.

Ke své politické budoucnosti poznamenal, že ještě vůbec neví, zda bude na podzim znovu do horní komory kandidovat. Obvinění, že se snaží spor kolem předávání pacientů medializovat, aby se politicky zviditelnil, označil za nesmysl. Záchranáři jsou podle něj naopak schopni doložit, že problém s umístěním pacienta tento týden opravdu znovu nastal.

Čtěte také: Pražany ohrožuje na životě nedostatek akutních lůžek