Vůz, o němž pohled do počítače (který potřebné údaje poskytuje hlídkám přímo ve služebním voze) prozradil, že už od ledna má propadlou technickou, neušel pozornosti policistů v půl třetí ráno v ulici U Slávie. Řidiče proto ve Vladivostocké ulici zastavili. Jako bylo auto problémové už na první pohled, také šofér dával od počátku najevo, že tohle nebude obyčejná silniční kontrola. Společně 25letým mužem totiž „vystoupil" z vozu také typický pach marihuany. A drogový test podezření potvrdil.

V té chvíli ale šofér ještě působil poměrně klidně. Zřetelně však znervózněl, když policisté chtěli, aby otevřel zavazadlový prostor. Kvůli obhlídce, zda se tam nenacházejí věci z trestné činnosti. A – zásah! V neděli to naznačil Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie. „Důvodem jeho neklidného, možná až podrážděného chování byl diplomatický kufřík, ve kterém muži zákona nalezli a zajistili téměř 130 kusů nábojů různých ráží a čtyři zbraně. Jednalo se konkrétně o funkční pistoli, revolver, plynovou pistoli a pistoli k odpalování světlic," konstatoval Hulan.

Zbraně budou zkoumat znalci

To, že dotyčný není držitelem zbrojního průkazu, bylo prý jen jedním ze zjištěných závažných problémů. „Nutno zmínit, že například jedna ze střelných zbraní vůbec neměla výrobní číslo," připomněl Hulan. I nepříliš pozornému milovníkovi detektivek je přitom jasné, že tohle může být signál naznačující, že zbraň má nejspíš hodně blízko ke světu zločinu…

Uspokojivé vysvětlení přitom muž nenabídl. Nedokázal objasnit, jak k arzenálu přišel. Nyní je tudíž podezřelý z nedovoleného ozbrojování – a kvůli drogám za volantem také z ohrožení pod vlivem návykové látky. To ale ještě není konec případu. Zajištěné zbraně ještě budou zkoumat znalci, zda s nimi nebyl spáchán trestný čin.

Podezřelý muž není pro policisty neznámou figurou. Vzdor svému mládí už má 11 záznamů o předchozím trestním stíhání! „Jak pro majetkovou trestnou činnost, tak pro delikty na úseku toxikomanie – včetně jízdy pod vlivem drog," podotkl Hulan.