Tagliolini s domácí rajčatovou omáčkou, bazalkou a parmezánem
1 kg kvalitních rajčat, 1 kg konzervovaných rajčat, 2 mrkve, 1 cibule, 1 řapíkatý celer, (1 malá červená řepa), 100 g másla, olivový olej, sůl, pepř, popřípadě cukr, bazalka, tagliolini
parmezán na posypání
Na olivovém oleji krátce osmahneme nahrubo nakrájenou mrkev a celer. Po chvíli přidáme cibuli. Poté přidáme všechna pokrájená rajčata. Pro zvýraznění červené barvy můžeme přidat na kostky nakrájenou řepu. Vaříme pod poklicí asi 30 minut. Poté přepasírujeme pasírkou nebo vybereme pevné části zeleniny (mrkev, cibuli, celer a řepu) a mixérem rozmixujeme. Šťávu ještě 10 minut povaříme do potřebné hustoty a dochutíme solí, pepřem, případně dosladíme cukrem. Po vypnutí ohně zašleháme máslo a vložíme bazalku. Mezitím si uvaříme těstoviny al dente, které přelijeme rajčatovou omáčkou, posypeme parmezánem a můžeme ozdobit bazalkou.
Restaurace UNO (šéfkuchař Martin Riegel)
Čtěte také: Už žádné špagety s kečupem! Děti mohou prožít gurmánský festival
Lívanečky z celozrnné mouky, podávané s řeckým jogurtem, čerstvými jahodami a čokoládou
100 g hladké mouky, 100 g pšeničné celozrnné hladké mouky, 1 lžička mleté skořice, 1/4 lžičky jedlé sody, 120 ml podmáslí, 2 vejce, 4 lžíce medu, 250 g řeckého jogurtu, olej na opékání, 200 g jahod
Smícháme obě mouky, kypřící prášek, skořici a sodu. V jiné míse si připravíme podmáslí, vejce, 3 lžíce medu a polovinu jogurtu. Přisypeme moučnou směs a lehce prošleháme. Rozehřejeme lívanečník, potřeme olejem a upečeme lívance. Lívance rozdělíme na talíře, přidáme jogurt prošlehaný s 1 lžící medu, ozdobíme jahodami a čokoládou a podáváme.
Řecká restaurace Poseidon (šéfkuchař Adam Smrčka)
Svíčková na smetaně s houskovými knedlíky
100 g hovězí maso, 5 g slanina, sůl, 15 g másla, 10 g celeru, 10 g mrkve, 10 g petržele, 10 g cibule, pepř, nové koření, bobkový list, citron, cukr, ocet, 15 g mouky, 50 g smetany
Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké oplátky a mírně orestujeme na tuku, přidáme maso, krátce je v základu opečeme a mírně podlijeme vodou. K masu přidáme, pepř, nové koření, bobkový list a omytý citron, nakrájený na plátky. Zastříkneme octem a dusíme pod pokličkou do měkka. Během dušení maso obracíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou a zvolna vaříme cca 20min. Během varu přidáme smetanu. Omáčku procedíme a dochutíme solí, octem a cukrem a zvolna krátce povaříme.
Buena Vista (šéfkuchař Roman Kurfiřt)
Těstoviny s rajčatovou omáčkou a sýrem
100 g těstovin, sůl, 100 g drcená rajčata, 30 g sýr, 30 g olivový olej, 20 g cibule, oregano
Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody a vaříme al dente. Mezitím si na pánvi si orestujeme cibuli, přidáme drcená rajčata, sůl a oregano. Prohřejeme a před servírováním posypeme strouhaným sýrem.
Buena Vista (šéfkuchař Roman Kurfiřt)