Tradice říká, že svatomartinské víno může být veřejnosti nabídnuto 11. listopadu v 11 hodin. Návštěvníci slavnosti tak budou jedni z prvních, kteří letošní ročník ochutnají. „Na akci svá mladá vína představí 24 českých a moravských vinařství, která dovezou kolem 5500 lahví. K dispozici budou také tichá vína a pro zahřátí oblíbený ,svařák‘. Víno se bude degustovat z takzvaných OIV sklenic, které budou společně s katalogem a propiskou součástí degustačních setů. Ty se budou na místě prodávat za sto korun,“ uvedl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa.

Svatomartinské menu. Ilustrační foto.
SERVIS: Na Náplavce proběhnou Svatomartinské slavnosti

Víno i husička 

Tradice pití svatomartinského vína získává v Česku na popularitě. „Poptávka po svatomartinských vínech každým rokem stoupá. Jedná se o mladá vína z letošní sklizně, jejichž výroba je mnohem kratší než u klasických vín. Přesto mají příjemnou ovocitost a svěžest. Letošní vína budou velmi dobrá, byť byly během sezony a hlavně před sklizní horší klimatické podmínky,“ uvedl Vladimír Šabata z vinařství Šabata, které se festivalu zúčastní už posedmé.

Svatomartinské víno. Ilustrační fotografie.
Jan Tauer: Vybrat dobré Svatomartinské víno je kumšt

Kromě vína nesmí na oslavě chybět ani do zlatova opečená husa. „Těšit se mohou na husí pečínku s knedlíkem, lokšemi nebo těstovinami a s cibulovým bílým a červeným zelím, restovaná husí játra, pečené hřbety, husí kaldoun, chybět nebudou oblíbené husí burgery nebo husí ragú se zeleninou a další husí pochoutky.  Pokud by si husu chtěli návštěvníci upéct doma, mohou si chlazenou farmářskou husu koupit přímo na sousedním farmářském trhu. Cena bude kolem 190 korun za kilo. Husy lze objednávat předem na www.farmarsketrziste.cz,“ doplňuje Sedláček.  Záštitu nad akcí přijal ministr zemědělství Marian Jurečka a radní městské části Praha 2 Jaroslav Šolc.

Svatomartinské slavnosti na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze.
OBRAZEM: Svatomartinské víno předvídá dobrý ročník