Stáda ovcí, koz a jalovic. To jsou zvířata, na která mohou Pražané natrefit na řadě míst metropole už delší dobu. V budoucnu se k nim možná připojí i koně. Nově si navíc obyvatelé města mohou roli pastevce vyzkoušet sami. Aktivitu nabízí spolek Pražská pastvina. „Základním impulzem pro nás byla neudržovaná místa okolo Radotína,“ popsal organizátor Vojtěch Koštíř.

Cyklostezka. Ilustrační foto.
Nová cyklostezka propojí Holešovice se Stromovkou

Oblasti, kde rostou vzácné rostliny a žijí zajímaví živočichové, totiž po desítky let zarůstají. Pastva jako přirozená úprava prostředí tak může podle vedení spolku místa zachránit. „Máme vlastní stádo, pořádáme exkurze a různé akce. Snažíme se do všeho zapojit širokou veřejnost,“ vysvětlil Koštíř. 

Půjčte si ovce nebo kozy a vyrazte na pastvu 

Zájemci se mohou přihlásit, alespoň na pár hodin změnit povolání a stát se pastevcem. „Máme momentálně osm koz, donedávna jsme měli jen dvě ovce, před pár dny jsme přivezli další,“ řekl Koštíř. Každý budoucí pastevec dostane od organizátorů nejdříve školení. Až poté může na pár hodin vyrazit sám se zvířaty do přírody. Spolek prohání zvířata na svazích Radotínského údolí. V budoucnu chce ale přidávat i další pražské lokality, jako je například Žvahov, Lochkovský profil či Dalejské údolí.

Michal Prokop a Framus Five.
Na Prague Proms v úterý vystoupí Michal Prokop a Framus Five

Kromě dalších míst chtějí také rozšířit druhy zvířat i služeb. „Chtěli bychom v budoucnu koordinovat pastvu stád různých vlastníků. Také je v plánu do projektu zahrnout koně,“ připomněl Koštíř. V návaznosti na další rozvoj by si později mohli dobrovolníci vozit ze svých „misí“ i čerstvé mléko či jiné živočišné produkty. Také podle odborníků je pastva pro zeleň příznivá. „Většina pražských chráněných území jsou původně stepi, které byly od počátku určeny na pastevectví,“ vysvětlil před nedávnem Michal Hejcman z Katedry ekologie Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity. „Když se tato území přestanou pást, postupně mizí určité rostliny, jako je například koniklec,“ dodal.

Kde se pasou stáda ovcí a koz v Praze. Infografika. Zdroj: Redakce

Magistrátní stáda

Řízenou pastvu za účelem ochrany a údržby chráněných území už řadu let provádí i magistrát. Letos se po stráních a loukách prohánějí dvě stáda jalovic a tři stáda složená z ovcí a koz. „Máme dva dodavatele, se kterými máme zkušenosti už z předchozích let,“ přiblížil Jiří Rom, specialista péče o chráněná území z magistrátu.

Budova Úřadu městské části Praha 10.
Radnice Prahy 10 se dočká oprav

Zvířata se do pražské přírody rozeběhla v květnu, sezonu ale poznamenala výrazná sucha. „Někde jsme museli hodně zkracovat pastvu, protože už nebylo co vypásat,“ okomentoval situaci Rom. Stáda se totiž pohybují podle harmonogramu, na jednom místě se zdrží jeden až tři týdny.

Zvířata pobíhala po sídlišti

I v letošním roce se pastva neobešla bez komplikací. „Už se nám stalo, že pes vběhl do stáda. Bohužel musím říct, že záměrně,“ přiblížil Rom. Ovce a kozy pak v pudu sebezáchovy prorazily ohradník a rozutekly se. „Stalo se to na sídlišti Kamýk. Museli jsme je nahánět mezi paneláky,“ dodal specialista. Vedení města tak apeluje na obyvatele, aby ponechávali své psy na vodítku.

Ilustrační foto.
Průzkum: Jen na pětině táborů děti nemohou používat mobily