Deník N v pondělí uvedl, že někdejší Michalikova firma si v minulosti půjčila peníze od anonymní společnosti z Kypru. Michalik se chce vyjádřit ve čtvrtek, majitelkou kyperské firmy je podle něj jeho manželka.

"Dohodl jsem se s Věslavem Michalikem, že vyřeší svůj potenciální střet zájmů ohledně solárních elektráren a zároveň přinese průkazné informace, že jeho podnikání byly běžné investice," sdělil Rakušan. Informace podle něj Michalik poskytne i veřejnosti. Záležitost odmítl komentovat kandidát na ministra financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura, protože Michalik je kandidátem STAN. "Je to otázka na pana Rakušana, aby se k tomu postavil," uvedl.

Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.
Z týmu hejtmanky Peckové mají odejít do nové vlády dva její náměstci

Deník N napsal, že někdejší firma místopředsedy STAN Michalika si v minulosti půjčila přes kyperskou firmu Lowfield Investments nejméně 4,6 milionu eur (v přepočtu podle aktuálního kurzu přibližně 117 milionů Kč). Michalik ani jeho manželka Hana nechtěli serveru říct, kdo za společností z daňového ráje stojí ani jaký je původ peněz. Anonymní kyperské firmy umožňují skrýt koncové vlastníky.

Michalik na twitteru napsal, že ve čtvrtek vysvětlí všechny okolnosti podnikání své rodiny. "I to, že na něm není nic pochybného. Předem říkám, že majitelem dotčené kyperské firmy je moje žena," uvedl. Hospodářským novinám (HN) řekl, že chce vyvrátit pochybnosti týkající se zdrojů financování. "Pracuji na tom, abych rozptýlil jakékoliv pochybnosti o majetkové struktuře společnosti poskytující podřízené půjčky do projektů realizovaných firmami, pro které pracovala moje žena,“ uvedl.

Rakušan a místopředsedkyně STAN Věra Kovářová HN řekli, že Michalik předsednictvu i celostátním výboru hnutí představil celé své portfolio včetně zdrojů příjmů. "Podle mých informací v letech 2007 a 2008 investoval do dvou solárních elektráren, postavených ještě v době, než začala \'zlatokopecká\' éra tohoto byznysu," uvedla Kovářová. Podle Rakušana je Michalik připraven řešit situaci prodejem, pokud by měla představovat střet zájmů.

Michalik by se měl stát novým ministrem průmyslu a obchodu ve vznikající vládě koalic Spolu a Pirátů se STAN. Jeho nominaci na tento post potvrdil minulý týden kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS).