Vody v jezeře totiž ubývá a vzhledem k povaze biotopu správci ji nemohou doplnit jinou než nechlorovanou vodou. Návštěvníci tak nedočkavě očekávají déšť. V době „inspekce" ještě nebyla kapacita areálu naplněna, v jezeře se převážně koupali mladí lidé a rodiny s dětmi.

Koupaliště svému zaměření přizpůsobilo i občerstvení. Ve stáncích se objevují čerstvé fresh džusy, domácí čaje a saláty. Zdravé jídlo a „cool" pití tvoří polovinu místní nabídky. Pivaři a milovníci klobás si v Radotíně rovněž přijdou na své, velká desítka vyjde návštěvníka na sympatických dvacet pět korun, párek v rohlíku na tutéž cenu.

Radotínský areál nejvíce ocení rodiny s malými dětmi. U jezera je dětské hřiště, kde se mohou děti vyřádit na několika prolézačkách. Do vody vede skluzavka, která byla v době návštěvy zavřená kvůli nedostatku vody. Maminky ve finské sauně, která se přes léto změnila v odpočinkový altánek, mohou využít stínu, přečíst si některou z nabízených knih nebo využít prostor k přebalení svého potomka.

Nové toalety, málo sprch

Převlékárny jsou nové, vyrobené akorát pro jednoho člověka. Své věci si návštěvník může odložit na židli v kabince. Záchody sice zvenčí vypadají jako typické záchody v kempu, zdání ale klame. Na dámských toaletách byl dostatek kabinek a umyvadel, nechyběl ani toaletní papír. Jediným záporem biotopu jsou sprchy. Lidé se mohou před vstupem do vody osprchovat pouze ve třech venkovních sprchách.

Slunečníky a lehátka zdarma

Vedra způsobila i nepříliš lichotivý pohled na místní trávu, která svou barvou připomíná spíše slámu. Život na koupališti mohou Pražané sledovat na lehátku z pod slunečníku, které si mohou zdarma půjčit. Platí ovšem zásada, že kdo dříve přijde, má na čem ležet. Mobilní telefony mohou plavci zdarma uzamknout ve skříňkách u bistra. Celý areál vychází z myšlenek otevřeného městského prostoru, kde se lidé aktivně setkávají a nezištně spolu sdílejí společný majetek, společné slunečníky a lehátka jsou toho důkazem.

Radotínský biotop má otevřeno od pondělí do pátku od desíti do osmi hodin večer, o víkendu od devíti do osmé večerní. Aktuálně ve zkráceném režimu zájemce o koupání vyjde hodinový vstup na třicet korun, dvouhodinový na padesát a čtyřhodinový na sedmdesát korun. Mimoradotínští by si měli řádně nastudovat trasu ke koupališti. Pokud Radotín neznají, s horší orientačním smyslem by mohli rychle zabloudit.

ANETA BOZDĚCHOVÁ