Podle předsedy zastupitelského klubu Změny pro Prahu 12 Zbyňka Boublíka byl vstup Jurka do rady chybou. Podle bývalé starostky Daniely Rázkové (Změna pro Prahu 12) Jurka nedodržuje program strany, za kterou byl zvolen. Po odchodu ze strany už není členem koalice, měl by proto být nahrazen jiným kandidátem strany, uvedla Rázková.

Čtěte také: Praha 12 navrhuje rozpočet se schodkem 162 milionů korun

Důvodem návrahu je střet s Rázkovou

„Snažím se program Změny pro Prahu 12 dodržovat, stejně jako koaliční smlouvu. Důvodem návrhu je střet s Danielou Rázkovou v rámci politické, veřejné i osobní roviny," uvedl Jurka. Proti jeho odvolání hlasovalo 21 z 32 přítomných zastupitelů včetně koaličních. Volby v Praze 12 v roce 2014 vyhrálo hnutí ANO, získalo devět mandátů.

Sedm získala Změna pro Prahu 12, s níž a se čtyřmi zastupiteli ČSSD vytvořil vítěz voleb koalici. V opozici je šest zastupitelů TOP 09 a po třech komunistech, ODS a zástupců SZ s podporou Pirátů a LES. Jurka měl v radě nahradit zastupitel Tom Philipp, který je náměstkem ministra zdravotnictví.

Radnice by knihu neměla dál prodávat

Změna pro Prahu 12 nezískala pro odvolání Jurka podporu ani všech koaličních zastupitelů. Několik měsíců je zdrojem konfliktů v koalici kniha Praha 12 křížem krážem. Opozice společně s ANO kritizuje smlouvu, která byla uzavřena na vytvoření 1000 výtisků knihy.

Podle starosty Milana Maruštíka (ANO) by radnice knihu neměla dál prodávat, ale spíš darovat. „My v radě jsme si mysleli, že objednáváme tisíc výtisků, které budeme mít jenom my, ne že se bude prodávat v knihkupectvích," dodal.

Místostarostka Rázková podala na Šulu trestní oznámení

Z pochybení viní opozice i část koalice bývalou starostku a dnes místostarostku Rázkovou, ta to označila za umělou kauzu. Zastupitel Petr Šula (TOP 09) navrhl usnesení, v němž zastupitelstvo konstatuje, že mohlo dojít k porušení zákona. Zastupitelé ho většinou 22 hlasů z 32 schválili a „uložili radě učinit všechny kroky k vymožení neoprávněného obohacení ze strany nakladatelství" jako jsou zisky z inzerce, dary sponzorů, předčasně proplacenou fakturu a další výtisky, které si firma vytvořila navíc k vlastnímu prodeji.

Místostarostka Rázková se hájí tím, že smlouvu schválila celá rada. Na zastupitele Šulu podala trestní oznámení. Podle starosty Maruštíka ale mohla být škoda nikoliv 250 tisíc korun, které chce nakladatelství po radnici navíc, ale třeba milion, pokud by se započítala inzerce.