„U poradců, kteří byli placeni každý měsíc stejně, neexistují žádné dokumenty, ani výkazy práce, což za současné rady samozřejmě existuje. Každý vyplňuje výkazy práce a je placený podle toho, kolik práce odvede. Předtím šlo o paušál a není možné nikde dohledat, co vlastně poradci dělali," řekl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě).

O netransparentním postupu nyní již opozičních stran také jednali zastupitelé sedmé městské části na svém únorovém zasedání. Při bouřlivé diskuzi opoziční zastupitelé odmítli, že by odměňovali své spolustraníky. Jmenovali také výčty činností, které poradci za peníze radnice údajně vykonali. Žádný postih však bývalému vedení pravděpodobně nehrozí, případná škoda, která Praze 7 mohla vzniknout, se dá jen těžko prokázat.

V uplynulém volebním období vyplatila v tajnosti radnice kolem starosty Marka Ječménka (ODS) za poradce hned několik milionů. Rekordní byl rok 2013, kdy se vynaložila částka 1,642 milionu korun. Nepodařilo se dohledat, za co přesně byly peníze vypláceny.

Vysoké odměny pro zastupitelku

Možné je pouze najít, jaká byla oblast činnosti poradců. Například zastupitelka Jaroslava Nguyenová (ČSSD) si za rady tehdejšímu místostarostovi a stranickému kolegovi Danielu Štěpánovi mezi lety 2010 a 2014 přišla na 1,085 milionu korun. Její tehdejší nadřízený tento krok hájí.

„Bylo to v každém případě v pořádku, protože každý z poradců byl v dané problematice prospěšný. Městské části mají poradce, protože je velké množství práce, které daný odbor není schopen udělat. Jestli se naráží na kolegyni Nguyenovou, tak ona seděla na radnici od rána do večera téměř každý den. Nebyla poradcem jen pro mě, ale byla v podstatě poradcem celé rady," vysvětlil vysoké odměny pro zastupitelku Daniel Štěpán.

Podle něj se v Praze 7 v oblasti školství, kterou měl na starosti, vykonalo velké množství práce, na které má velký podíl právě Nguyenová. Jmenuje například komplikované slučování dvou základních škol, projekty IT do škol a školní uniformy nebo obědové konto pro děti, jejichž rodiče mají nízké příjmy. „To, že děláte práci i v sobotu a zařizujete množství věcí, není pro mě trafika," dodal Štěpán.

Uvolnit zastupitele by bylo prý dražší

Podobně se brání i další bývalý místostarosta a nyní opoziční zastupitel Tomáš Kaštovský (ODS). „Vnímám úlohu poradců pozitivně. My jsme měli možnost některé zastupitele uvolnit v rámci výkonu jejich mandátu, což jsme neudělali, protože by to znamenalo vyšší náklady a nemožnost, aby vykonávali dál svoji civilní práci. Proto funkce poradců existují a také současná koalice tento institut využívá," tvrdil Kaštovský.

Hlavní problém však nevidí současná radnice v samotném užití některých koaličních zastupitelů v poradenství. Kritizují především fakt, že neexistují žádné písemné doklady o jejich činnosti, za kterou byli placeni z veřejných zdrojů. „Nemohu prokázat, že vznikla škoda, ale je zvláštní, že poradce bere měsíčně paušální částku, aniž existuje vykázaná práce," zlobí se starosta Jan Čižinský.

Chybějící dokumenty přitom ODS nevnímá jako vlastní pochybení. „To je otázka na ředitele úřadu městské části, proč výkazy nebyly evidovány, nicméně se domnívám, že jde o technikálie, protože se poradci účastnili porad, jednání komisí a jejich práce byla v rámci dané specifikace poměrně široká. Samotný výkon jejich práce tam byl, můžeme se bavit o výši odměny, ta se však také odvíjí od toho, kolik času práci pro Prahu 7 věnovali a od prostředků, které při civilním zaměstnání ztráceli," je přesvědčen zastupitel Tomáš Kaštovský.

Dopis s žádostí o řádné vysvětlení 

Problém s pochybným financováním poradců v Praze 7 vyplaval poprvé na veřejnost už na konci prosincového jednání zastupitelstva. Tehdy se však zástupci občanských demokratů a sociální demokracie nevyjádřili. To přimělo dva občany, aby se dopisem obrátili na radnici s tím, že žádají řádné vysvětlení.

„Nepodařilo se Vám dostat vysvětlení od ODS ani od ČSSD a tak jste přislíbil zařadit tento bod na příští zastupitelství Městské části Praha 7. Bohužel, nebylo tomu tak, protože v lednu 2016 zastupitelstvo neřešilo tento problém. Voliči Vašeho seskupení mají právo vědět, proč poradci za nic měli mzdu milion korun," napsali na konci ledna starostovi pisatelé, kteří se podepsali jako Jana Drbohlavová a František Prokeš.

Trestní oznámení zřejmě nepadne

Na pondělním jednání zastupitelé nakonec tento bod schválili, šlo však pouze o to, že „vzali na vědomí" přehled placených poradců za posledních sedm let. Případ už se dál pravděpodobně prošetřovat nebude.

„V tomto případě si myslím, že by trestní oznámení nemělo smysl. Jde spíše o politickou odpovědnost, než kriminální. Obecně nejsem přítel trestních oznámení, všechny podklady v této věci jsou však nyní veřejné a každý do nich může nahlédnout," dodává starosta Čižinský.

Zatímco koalice ODS a ČSSD platila za externí poradenství i 1,5 milionu korun za rok, současné vedení ve složení Praha 7 sobě a Koalice pro 7 za rok 2015 sedmi poradcům dohromady zaplatila „pouze" 220 tisíc korun.

Čtěte také: Sedmička vyhlásí mezinárodní soutěž na podobu nové radnice