Praha 1 zatím vyčlenila na likvidaci následků povodně jeden milion korun. Peníze půjdou na úklidy, sanace a menší opravy. „Kdyby bylo nutné peníze navýšit, je to možné udělat," uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). V rezervním fondu Prahy 1 je asi 80 milionů korun, z toho až deset milionů by mohlo být využito na likvidaci následků povodní. Radnice se také rozhodla věnovat 2,5 milionu korun na pomoc těm územím, kde ještě nebyly vystavěny protipovodňové hráze. „Pomoc chceme směřovat do nejvíce postižených oblastí severočeského kraje, kde již o finanční podpoře jednáme," uvedl Lomecký.

Finanční pomoc, ale i čistící a desinfekční prostředky nabízí pátá městská část. Na jednání zastupitelstva 20. června navrhne vedení Prahy 5 vyčlenit 40 milionů korun k odstranění škod. Neziskovým organizacím je radnice připravena poskytnout 50 tisíc, drobným podnikatelům pak poloviční částku. „Jsme si vědomi kritické situace, do které se neziskové organizace a podnikatelé dostali v době povodní. Proto se snažíme a pomáháme ihned, peníze si mohou vyzvednout v hotovosti," uvedl starosta Miroslav Zelený (UNP).

Zoologické zahradě pomůže s odstraněním škod radnice Prahy 3. Příští týden na jednání zastupitelstva vyčlení peníze, které zahradě poskytne. Přesnou částku radnice zatím nechce říct. Na chystaném pivobraní příští týden pak chce vybírat dary a peníze pro zoo. „Také výnosy z akce půjdou na zoo, počítáme s 80 až 100 tisíci," řekl mluvčí Prahy 3 Stanislav Kněnický.

Sbírka na pomoc občanům zasažených povodní

Povodňová komise Prahy 4 od středy 5. června zahájila materiální sbírku na pomoc občanům zasažených povodní. „Všechen nasbíraný materiál bude distribuován do nejpostiženějších oblastí v Praze 4. Veřejnost může na Nuselskou radnici v Táborské přinést jak kbelíky, košťata, lopaty, podlahové hadry, gumové rukavice, holínky, tak hygienické potřeby, dětské pleny, čistící a dezinfekční prostředky," uvedl mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas. Finanční pomoc z rozpočtu městská část zatím nevyčlenila. „Pokud nás ale konkrétní občané o pomoc požádají, jsme připraveni jim pomoci. Počítáme s tím, že 3. kolo grantového řízení bude zaměřeno na pomoc sportovním oddílům postiženým povodní," uvedl Bigas.

Desátá městská část, kterou poškodil rozvodněný potok Botič, zatím vyčlenila na úklid dva miliony korun. „Jsme ale připraveni dát i víc," uvedl mluvčí Prahy 10 Jan Charvát.

Finančním otázkám se zatím nevěnují v Praze 6 a 8, kde v některých ulicích stále stojí voda. „Zatím jen monitorujeme a sčítáme," řekl mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši.