Úspory z dřívějška využije například Praha 5, 6, 10, 11, 14 a 21. Pokud by po těchto financích nesáhly, zbylo by Praze 6 po zaplacení provozních výdajů na investice asi 1,5 milionu, Praze 10 necelé 4 miliony. Praha 11 by se dokonce dostala do minusu.

Ilustrační fotografie.
Co všechno v Praze zdraží? Lidé si připlatí za bydlení, vodu i odvoz odpadu

„V běžných výdajích (na provoz městské části a jejích organizací, pozn. red.) se nám projevuje postupné navyšování platů, aniž bychom toto navyšování měli pokryté od státu a hlavního města Prahy,“ zmínila jeden z důvodů místostarostka Újezdu nad Lesy Kristýna Kopecká.

Škrty v provozu

Výdaje se pokusila seškrtat Praha 10. Jednou z „obětí“ bylo například kritizované zrušení pohotovosti v Malešicích, čímž radnice ušetří 12,5 milionu korun ročně. Celkem srazila 49 milionů. „Díky výraznému poklesu běžných výdajů o 6 procent se podařilo udržet podíl investic na 30 procentech celkových výdajů,“ oznámila radní Prahy 10 Lucie Sedmihradská.

I tak si ale desítka vypomůže 335 miliony korun z rezervy z minulých let. Díky tomu může investovat mimo jiné 125 milionů korun do rekonstrukce malešické polikliniky.

Vizualizace projektu Smíchov City.
Kdo postaví v Praze školy? Město jedná s developery

S nejvyšší částkou bude letos hospodařit Praha 5. K dispozici má celkem 1,243 miliardy korun, z toho 383 milionů si vzala z rezervy. Na investice díky tomu vyčlenila celkem 446 milionů. Utratí je například za rekonstrukci Raudnitzova domu v Hlubočepích, který přebudovává na dům pro seniory. Letos na stavební práce padne 88 milionů. Dalších téměř 70 milionů půjde na zateplení ZŠ Nepomucká a přestavbu školní budovy Drtinova.

Sedmička bude letos hospodařit s 634 miliony korun. „Mezi nejvýznamnější položky patří příspěvek na provoz mateřských a základních škol, finance na údržbu a úklid chodníků a parků či příspěvek Pečovatelskému centru,“ vyjmenoval mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Značná část investic směřuje do školních budov, téměř 89 milionů z 318. Například ve škole na Ortenově náměstí vzniknou půdními vestavbami nové třídy.

Většina bez rozpočtu

Naprostá většina městských částí ještě rozpočet nemá a hospodaří v takzvaném provizoriu. Řídí se rozpočtem roku minulého. „Nikdy není zřejmé, zda na konci roku stihne pražské zastupitelstvo schválit rozpočet, a bez tohoto kroku nemůže ani městská část schvalovat svůj,“ vysvětlila mluvčí Prahy 9 Marie Kurková. Doplnila, že v provizoriu začíná Praha 9 rok už potřinácté a osvědčilo se jí to. Politici podle ní mají klid probrat jednotlivé položky.

Magistrát hl. města Prahy.
Praha má rozpočet na příští rok. Hodně půjde na výdaje, méně na investice

Stejně tak i ostatní radnice tvrdí, že nestihly rozpočet schválit, protože město odhlasovalo ten svůj až 12. prosince. Výjimkou je třetí městská část, která čeká na schválení privatizace bytů magistrátem. „Pak bude dopočítána přesná kalkulace příjmů z privatizace. Nicméně rozpočtové provizorium nemá nijak negativní dopad na chod radnice,“ sdělila Deníku mluvčí trojky Michaela Luňáčková s tím, že zákon umožňuje pracovat v provizoriu do konce března.