Uběhlo pár týdnů od posledních voleb a radnice už opět řeší, kdo usedne ve volebních komisích, tentokráte pro prezidentské volby. A ve většině městských částí je obsazení tvrdým oříškem. Zájem politických stran nominovat své členy je skoro nulový a přístup veřejnosti vlažný.

Volby v Praze.
Praha 12 zvýší odměny členům volebních komisí pro prezidentské volby

Městské části lákají na příspěvky 

Už při volbách do sněmovny musely radnice sáhnout mezi své zaměstnance, jejich rodinné příslušníky i studenty. A přesvědčit je tentokrát bude ještě těžší. Volby totiž mohou být dvoukolové a odměna za druhou „pracovní směnu“ bude pouhých 200 korun před zdaněním. Některé městské části proto zájemce lákají na motivační příspěvky.

Na rozdíl od základních odměn, jež hradí stát, musí pro tyto bonusy sáhnout do svého rozpočtu. Radnice jsou různě velkorysé, a tak si komisaři přilepší podle toho, ve kterém obvodě zasednou, od 300 do tisíce korun.

Daniel Herman.
Herman po neúspěšné volbě do Sněmovny zvažuje volby do Senátu

Bonusy pro komisaře 

„Praha 8 nad rámec odměn stanovených zákonem vyčlenila ze svého rozpočtu cca 200 000 korun a každému členu přidá 300 korun,“ sdělila mluvčí osmé městské části Marcela Voženílková. Praha 4 vyplatí navíc 700 korun členům komisí a tisícovku předsedům, odměna se však vztahuje pouze na druhé kolo voleb.

Pokud by byl kandidát zvolen v prvním kole, komisaři odejdou se základní odměnou. Stejný přístup zvolili v Praze 3, kde příplatek určili na tisíc korun pro všechny. Bonusy plánují vyplatit i v páté, šesté a sedmé městské části, podmínky ale ještě neschválili radní.

Prezident Zeman se svou paní odvolili v základní škole v pražských Stodůlkách.
Letošní volby do Sněmovny nejsou podle Zemana zásadní ani zlomové

„Nebudeme dotovat, co má platit stát“

Naopak za základní honorář budou pracovat komisaři v Praze 2, 11 a 14. „Zákonná odměna za výkon funkce člena okrskové volební komise, pokud se volby konají ve dvou dnech, již dnes není finančně zajímavá. Není však důvod, aby městská část hradila, respektive dotovala něco, co má v odpovídající výši hradit stát,“ konstatoval Ondřej Jícha z odboru správních agend druhé městské části. Ministerstvo vnitra zvýšení odměn pro komisaře plánuje, měly by stoupnout o několik stovek. Není však vůbec jisté, zda a kdy to nastane.

Přípravě voleb a školením musí komisaři obětovat zhruba 4 hodiny, dalších 14 hodin sedí ve volebních komisích, a pokud mají sečtené výsledky za 4 hodiny, stráví prací dohromady 22 hodin. V případě druhého kola dohromady 40 hodin. Odměna pro člena komise po zdanění tak vychází na necelých 32 korun za hodinu. Není divu, že se zájemci nehrnou.

Prezident Miloš Zeman
Zeman už má povinný transparentní účet pro prezidentské volby

Je třeba sehnat stovky komisařů 

„Pokud jde o naplňování volebních komisí, situace je bohužel kritická,“ informovala mluvčí Prahy 11 Anna Kočicová. Politické strany, které mají ze zákona právo vyslat do komisí své zástupce, zatím tamní radnici nenahlásili ani jediného uchazeče. Čas na to mají do 13. prosince.

„Vyzvali jsme ke spolupráci na obsazování naše občany, zájemce registrujeme v řádu desítek,“ doplnila Kočicová. Komisařů je přitom třeba sehnat v každé městské části několik stovek. Podobnou zkušenost mají i na žižkovské radnici. „Komise se zaplňují mnohem obtížněji, než jak tomu bylo v případě parlamentních voleb, kdy bylo v komisích hodně nominantů politických stran. Radnice se tak snaží místa zaplnit zaměstnanci úřadu, navíc jsme zveřejnili výzvu pro občany, kteří by se chtěli do voleb zapojit,“ zmínila mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková.

Prezidentská debata ve vlaku Deníku 20. listopadu na cestě z Prahy do Ústí nad Labem.
Netradiční debata: Deník pozval prezidentské kandidáty do vlaku

V Praze 12, kde ještě pár dní před sněmovními volbami řešili nedostatek komisařů, tentokrát zásadní problém nemají. O práci projevili zájem občané, kteří u voleb zasedli už v říjnu.

Jak se k odměnám staví radnicePraha 1 zvýšení finančních odměn ještě zvažuje
Praha 2 odměny navíc neposkytne
Praha 3 v případě konání druhého kola obdrží každý člen komise dar od radnice 1000 Kč
Praha 4 v případě konání druhého kola obdrží řadoví členové 700 Kč a předsedové 1000 Kč navíc
Praha 5 zvýšení plánuje, částka zatím není jasná
Praha 6 zvažuje motivační příspěvek pro druhé kolo volby
Praha 7 s navýšením odměn počítá, o částce ještě budou rozhodovat radní
Praha 8 všichni členové komisí obdrží navíc od radnice 300 Kč
Praha 11 o navýšení odměn neuvažuje
Praha 12 odměny členům komisí navýší o 1000 Kč
Praha 14 navýšení odměn neplánuje

Pozn.: Ostatní městské části se do uzávěrky nevyjádřily.

Prezidentské volbyprvní kolo 12. a 13. ledna 2018
druhé kolo 26. a 27. ledna 2018