Na pochybení radnice upozornil opoziční zastupitel Tomáš Murňák (Piráti). „Vyjel jsem si faktury za deset let a u radního je tam částka okolo 25 milionů korun.

Myslíme si, že nezveřejňování smluv mohl být úmysl, protože byly zveřejněny jen dvě smlouvy nad 500 tisíc korun od roku 2012, kdy začala tato povinnost platit,“ řekl Murňák. Úmysl však nebyl prokázán a padla pouze pokuta.

Další případy neuveřejněných smluv

„Pokuta se mi zdá dostatečná. Cílem bylo na toto upozornit, ne finančně zatěžovat občany Prahy 13,“ uvedl Murňák s tím, že nenarazil na další případy, kdy by nebyly smlouvy uveřejněny.

„Zakázky uveřejňujeme velice důsledně a budeme 
v tom i nadále pokračovat, tohle musel být výjimečný omyl,“ sdělil mluvčí městské části Samuel Truschka.

Statisícová dotace na TJ Sokol

Murňák při procházení faktur městské části narazil ještě na jednu věc spjatou s radním Pastrňákem. „Zaujalo mě, že dostal zakázku od TJ Sokol Stodůlky na opravu plotu z dotace městské části a na zastupitelstvu nás na to neupozornil, i když dle faktury poslal nabídku stodůleckému Sokolu v dubnu minulého roku a my o tom rozhodovali v loňském červnu,“ míní Murňák s odvoláním na zápis ze zastupitelstva. Dotace byla přes
 900 tisíc korun.

Radní Pastrňák se nechtěl k loňským okolnostem vyjadřovat. „Nebudu to komentovat. Žádný střet zájmu jsem tam neměl,“ říká radní. 

Čtěte také: Hudlice dostaly pokutu za porušení zákona o veřejných zakázkách