O rušení středních škol se v Praze diskutuje už dlouhou dobu, což u studentů, rodičů i učitelů vyvolává nejistotu. Plánované slučování tří středních škol už loni zastavila minulá radní Helena Chudomelová (TOP 09). O několik měsíců později ale na základě chybných informací úředníků informovala o slučování jiných dvou středních škol s dalšími dvěma. Rozhodnutí bylo nakonec zrušeno. O svůj osud se obávaly i další školy, Gymnázium Evropská kvůli tomu na konci loňského roku vyhlásilo stávkovou pohotovost.

„Nemůžeme rušit ani scelovat školy, protože nás podle statistických dat v následujících letech čeká boom studentů středních škol," řekla na dotaz ČTK Štvánová. Podle ní má totiž studentů výrazně přibýt už ve školním roce 2015 a 2016. Jedním z důvodů, proč dětí přibývá, je migrace lidí do Prahy.

Štvánová by chtěla podpořit mimo jiné studium na středních pedagogických školách. „Máme zoufalý nedostatek učitelů pro mateřské školy," uvedla radní, která má v oblasti školství letité zkušenosti. Zároveň chce u studentů zvýšit zájem o učňovské obory. „Byli bychom rádi, kdyby kvalitní truhlář nebo kominík byl pyšný na to, že je dobrým řemeslníkem," uvedla. Jaké konkrétní kroky zvolí, ale radní zatím říct nechtěla. Město prý bude podporovat školy, učitele i žáky.

Město v minulosti na podporu učňovského školství spustilo kampaň Řemeslo má zlaté dno – řemeslo žije. V ní prý bude Praha nadále pokračovat.