„Na tomto úseku se takzvaným hornickým způsobem buduje nová kanalizační stoka o průměru 1,4 metru. Víceméně se jedná o přeložku, protože ta nová vede jinou trasou než ta stará, která vedla po soukromých pozemcích. Navíc její stav byl tak špatný, že by ji nešlo nahradit," řekl Michal Dolejš z útvaru stokové sítě PVK.

Kanalizace je budována v hloubce až 15 metrů. V úsecích, které jsou rovné, použily PVK novou technologii, kdy je do podzemí natahován železobetonový prefabrikát kanalizace.

Nový sběrač odvodňuje území Jarova a ulice Českobrodské

„Roura, která váží přes šest tun, se spustí do těžní šachty a pak se speciálním vozíkem se dopravuje na místo určení," popsal Dolejš. V zakřivených úsecích pak běžným způsobem nejdříve vybetonují spodní část stoky, poté tu horní.

Nový sběrač odvodňuje území sídliště Jarov s přilehlými oblastmi převážně s vilovou zástavbou a dále oblast ulice Českobrodské. Na stokovou síť v Praze je napojeno více než 1,2 milionu obyvatel. PVK loni vyčistily v Ústřední čistírně odpadních vod téměř 114 milionů metrů krychlových vody. Celková délka stokové sítě v hlavním městě je 3647 kilometrů.

Čtěte také: Praha schválila opravy silnic a chodníků za 50 milionů Kč