Půjde-li vše podle plánu, odcestuje dvouletý samec  v úterý 27.února nákladním vozem do Rotterdamu, odkud ho čeká letecká přeprava na Tchaj-wan do prestižní Zoo Taipei.

Patří mezi ohrožené druhy

Když se 15.října 2015 Punťa narodil, vážil 5 kilogramů a s porodem ani s následnou mateřskou péčí nebyly žádné problémy. Pokřtěn byl Budak Puntja, přičemž první slovo v malajštině znamená „kluk“.

Byl celý hnědý a měl na sobě bílé skvrnky. Teď po dvou letech váží necelých 300 kilo a skvrnky překryla bílá barva. Přátelský a zvídavý Punťa je v Zoo Praha velmi oblíbený takže loučení s ním nebude snadné.

Doma jsou tapíři čabrakoví v oblasti Malajsie, Indonésie a Thajska. Patří ale mezi ohrožené druhy. Počty těchto pralesních savců v přírodě klesly během posledních tří generací o více než polovinu, na zhruba pět tisíc jedinců. Je to způsobeno hlavně tím, že jejich přirozené prostředí likviduje, zakládání plantáží palmy olejové. 

Mezi nejbližší příbuzné tapírů čabrakových patří koně. Žijí spíš samotářsky, netvoří žádné skupiny. Živí se rostlinnou potravou a dožívají se více než 30 let.