Podle české pobočky organizace Občanská komise za lidská práva (známá jako CCHR - Citizen commission on human rights), která se zabývá právě odhalováním vyšetřováním psychiatrických zneužívání, se protestního pochodu zúčastnilo 150 lidí z Česka, Slovenska, Maďarska, Německa, Rakouska a Itálie. Akce reagovala na právě probíhající kongres, jež v metropoli uspořádala Mezinárodní asociaeí pro dětskou a dorostovou psychiatrii.

Ilustrační foto.
Dívka připravovala v psychiatrické léčebně zabití dvou zdravotních sester

Organizátoři upozorňují hlavně na to, že u nás roste počet předepsaných přípravků na poruchy chování dětí, které se označují jako ADHD (laicky rovněž jako hyperaktivita). „Od roku 1997 se zvýšil roční objem předepsaných denních dávek ze 109 tisíc na bezmála čtyři miliony v roce 2017; za prvních pět měsíců letoška už to dokonce bylo 1 800 000, což je téměř tolik, kolik bylo předepsáno za celý rok 2012,“ píše Občanská komise za lidská práva.

„Problémy se soustředěností a problémy ve vztazích s rodiči i okolím děti měly i v minulosti. Chování, kterým se často vymykají představám dospělých, je většinou běžnou součástí jejich vývoje. Jsme přesvědčeni, že dětství není diagnóza, a proto je nemístné, aby běžné problémy dětí byly řešeny psychiatrickými léky,“ tvrdí Zbyněk Svadba, předseda české pobočky neziskové organizace spoluzaloženou scientologickou církví.

Ilustrační foto
Psychiatrická nemocnice v Bohnicích se dnes otevře veřejnosti

Svadbova slova v podstatě potvrdil na červencové tiskové konferenci rovněž známý psycholog Jeroným Klimeš. Podle něj psychiatři nemají na hloubkové vyšetření a určení správné diagnózy dostatek času. Jeden pacient v ordinaci stráví jen patnáct minut. Proto je někdy pro lékaře nejjednodušším řešením předpsat stimulancium (Ritalin).

Občanská komise za lidská práva zve rovněž na výstavu v budově Autoklubu ČR v Opletalově ulici, která probíhá až do 3. sprna a podle pořadatelů "odhaluje nehumánní praktiky dřívější i současné psychiatrie a odhaluje problematická místa tohoto oboru, který ve skutečnosti nemá mnoho společného s medicínou."

Dětská lékařka Jelena Strnadová v její pražské ordinaci.
Pediatři stárnou, lékařská péče o děti je ohrožena