Nová psí louka bude stát na nevyužívaném a dosud zanedbaném místě v Karlíně mezi Sokolovskou a Pobřežní ulicí. Chovatelé najdou na oploceném pozemku psí překážky, lavičky a další mobiliář. „Jsem si jistý, že tímto krokem potěšíme nejen pejskaře, ale také další obyvatele naší městské části. Ti v budoucnu ocení úbytek volně pobíhajících psů v ulicích i větší pořádek,“ zmínil místostarosta osmé městské části Matěj Fichtner.

Nová psí louka vznikne v Karlíně. Vizualizace.
V Praze 8 vznikne nová psí louka. Otevře se možná už příští září

Desátá louka 

Právě proto, aby ubylo hádek mezi lidmi kvůli volně pobíhajícím psům, radnice psí louky a hřiště buduje. První louku zřídila už v roce 2005 v Libni, tato bude desátá. V celém městě jsou desítky ploch vyčleněné pro volné pobíhání psů. Část z nich má plot a na některých jsou i různé překážky na hraní a cvičení.

V některých městských částech tato „prevence“ skutečně funguje a strážníci řeší volné pobíhání psů jen v jednotlivých případech. To se děje třeba v Praze 2, 9 a 14. Jinde psí louky problémy stejně vůbec nevyřešily.

Škola. Ilustrační foto.
Děti vyberou nejlepší projekt

Hřiště ve Stromovce je příliš daleko

Například v Praze 7 vybudoval magistrát hřiště v Kostelní ulici. „Rozlohou patří k menším prostorům vyhrazeným pro psy a v otázce pohybu psů na území Prahy 7 celkově zásadnější roli nehraje,“ přiznal mluvčí sedmé městské části Martin Vokuš. Podobně to vidí i mluvčí strážníků Irena Seifertová.Podle ní se tam navíc bojí chodit majitelé menších psů, neboť se obávají, že na jejich mazlíčky zaútočí větší psi. Kvůli malému prostoru si totiž zvířata hrají blízko sebe.

Další psí louka se pak nachází ve Stromovce, bohužel je však zastrčená až na jejím kraji sousedícím s Prahou 6. „Občané Prahy 7 to mají na psí louku přes celý areál, což má za následek, že venčí psy na ostatních plochách. Takže ani psí louka nemá vliv na počet stížností týkajících se volného pobíhání psů,“ konstatovala Seifertová.

Pražští strážníci se svými psy vyhráli třikrát prvenství
Psi pražských strážníků zvítězili na Mistrovství republiky záchranných psů

Podobné je to i ve čtvrté městské části. Speciálních ploch pro psy tam není mnoho a využívají je pouze lidé z bezprostředního okolí. „Některým lokalitám to odlehčilo, ale v celkovém pohledu to není nic zásadního,“ uvedla mluvčí strážníků.

 Jan Čižinský.
Jan Čižinský: Praha potřebuje především radikálně zlepšit kvalitu vzduchu

Mazličcci povinně na vodítku 

V metropoli reguluje pohyb psů po městě pouze vyhláška o ochraně veřejné zeleně. Ta chovatelům zakazuje vstupovat se psy na dětská hřiště a pouštět je bez vodítka po parcích a další zeleni. V prvním pololetí letošního roku zaznamenali strážníci porušení těchto pravidel v 3131 případech, za první půlrok loňského roku to bylo o 1089 případů méně.

Magistrát už delší dobu připravuje novou vyhlášku, která by řešila pohyb psů komplexně. Její první verze počítala s tím, že by psi museli být na veřejných prostranstvích na vodítku neustále. Majitelé by je mohli pustit volně pouze na vymezených plochách. Předloha ale nakonec platit nezačala.

Nápis na chodníku v Praze 3.
Trojka bojuje proti psím exkrementům

Kam na psí hřiště

Praha 4
Podolské nábřeží

Praha 7
Kostelní

Praha 8
Taussigova
U Meteoru
Na Hranicích

Praha 9
Jiřetínská
Kovanecká

Praha 10
Škvorecká
Vršovická
2x Malešický park (poblíž ulice U Krbu a poblíž Malešické)
Šalvějová

Praha 12
Levského

Praha 14
V Chaloupkách
Kukelská

Praha 17
EngelmüllerovaPraha 18

Tupolevova
Příborská
Kbely
Centrální park

Pozn.: nejde o kompletní seznam všech psích hřiští/luk v Praze