Samotná vyhláška s konkrétními lokalitami, kde by mohli psi pobíhat bez vodítka, Praha zatím nemá. Přitom už měla platit od loňského listopadu, poté se přesunula na letošní duben.

Pohyb domácích mazlíčků metropole zatím reguluje pouze prostřednictvím nekonkrétní vyhlášky o ochraně veřejné zeleně. Ta vychází z toho, že až na výjimky, jako je například psí hřiště, by ve městě měl mít majitel psa na vodítku.

Hledá se vhodné řešení 

V Praze je evidováno téměř 100 tisíc psů, samostatná vyhláška, která by se jich týkala, dosud neexistuje. Hlavní město sice nový dokument loni vypracovalo, kvůli ostré kritice však jeho zavedení nakonec letos v únoru zastavilo. Místo toho radní pověřili ředitelku magistrátu Martinu Děvěrovou, aby do konce dubna 2016 připravila návrh nového řešení. To se však nestalo.

Přes sliby tak ani dnes nová pravidla pro psy neexistují. Praha je navíc v přípravách stále na začátku. „Pracujeme na nalezení vhodného řešení. Některé městské části se k dříve připravované vyhlášce vůbec nevyjádřily, z toho důvodu jsme museli sami začít hledat vhodné lokality pro volný pohyb psů," prohlásil mluvčí Prahy Vít Hofman. Podle něj budou následovat jednání s majiteli pozemků o možnosti využití vybraných ploch. Kdy by mohla být vyhláška připravená, ale nechtěl Hofman odhadovat.

S vyhláškou nesouhlasí některé městské části

Původní znění schválili pražští radní už na konci loňského června a měla platit od listopadu roku 2015. Proti se ale postavila řada radnic, další měly výhrady. Například Praha 5, 6 a Praha 11 s návrhem zásadně nesouhlasily.

Podle nich byl příliš přísný a pohyb psů zbytečně omezoval. Praze 9 zase například vadila nepřesná definice vodítka. Většina městských částí pak v připomínkovém řízení žádala rozšíření počtu míst pro volný pohyb psů.

Je to zbytečná šikana pejskařů, uznává primátorka

Naopak magistrát radnicím vyčítal, že na přípravách nedostatečně spolupracovaly. Úprava byla původně myšlena tak, že psi by se po jejím zavedení museli pohybovat na vodítku všude, kromě míst přesně vyjmenovaných ve vyhlášce. Tato místa si měly během připomínkování navrhnout samy městské části. Řada z nich to ale podle magistrátu neučinila.

Sama primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nakonec uznala, že původní zamýšlená vyhláška byla přespříliš přísná. „Považuji to za zbytečnou šikanu pejskařů, kteří by měli doplácet na své kolegy, kteří si neumí své čtyřnohé miláčky vychovat. Navrhovala jsem, ať se to jmenuje regulace držitelů psů. Ten pes za to přece nemůže," uvedla dříve.

Pejskaři v metropoliV roce 2015 bylo v hlavním městě zapsáno přesně 97 404 psů.
Nejvíce jich je přihlášených v Praze 4 a 6, kde jejich počet přesáhl 8 tisíc.
Podle magistrátní vyhlášky z roku 2005 musí být každý pes starší šesti měsíců v metropoli zaevidován pomocí mikročipu nebo tetování. Ty nesou informace o psovi i jméno jeho majitele.
Samotná vyhláška o volném pobíhání psů zatím chybí. Pejskaři se proto zatím řídí vyhláškou o ochraně veřejné zeleně.

Čtěte také: Pozor na buřty nastražené ve Stromovce, varuje policie pejskaře