Smlouva mezi dopravním podnikem a operátorským sdružením pro metro o zkušebním pokrytí tunelů je podle obou stran před podpisem. Vyjednává se o detailech, například o výši sankcí. Na úhradě nákladů i výši poplatků za pronájem se obě strany po zdlouhavých jednáních dohodly na začátku letošního roku.

Veškeré náklady na umístění technologií uhradí sdružení operátorů. Dopravní podnik bude dostávat nájem 40 tisíc korun za umístění technologií ve stanici a 80 tisíc korun mimo stanici za rok, uvedl generální ředitel DPP Jaroslav Ďuriš.

Původně chtěly firmy tunely pokrýt ještě před zahájením provozu nové části metra, tedy do 6. dubna. To ale kvůli průtahům při jednáních nestihnou. Vyzařovací kabely se budou muset instalovat v době, kdy metro nejezdí a DPP ukončí vlastní údržbu, tedy asi 2,5 až tři hodiny denně.

Doplnění technologií 3G a LTE

V budoucnu chtějí operátoři pokrýt všechny tunely metra a do stanic doplnit technologie 3G a LTE. Podle ředitele technologických inovací T-Mobilu Milana Háby si to vyžádá investici kolem půl miliardy korun.

Operátoři již pokryli mobilním signálem nové stanice. Bude v nich dostupná i vysokorychlostní technologie LTE, která v nynějších zastávkách chybí. Operátoři při budování sítí ve stanicích postupují společně. V nových stanicích Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol budou k dispozici sítě GSM, 3G i LTE.

Pokrytí čtyř nových stanic na trase A vyšlo operátory na 12 milionů korun, pět milionů si vyžádalo umístění technologie v centru DPP Na Bojišti a na 18 milionů korun vyjde umístění vyzařovacích kabelů v tunelech mezi novými stanicemi.