Přímo v jednací síni se kandidatury na prvního místopředsedu vzdal starosta obce Líbeznice u Prahy Kupka, uvedl, že se chce soustředit na vedení středočeské kandidátky ODS do podzimních krajských voleb. V pozdější volbě řadových místopředsedů získal 343 hlasů.

Udženija nabídla svým stranickým kolegům zkušenosti z komunální politiky a nasazení věnované obhajobě konzervativních hodnot a liberální ekonomiky. Po zvolení slíbila, že se prosazování politiky ODS bude věnovat se vším elánem. „Budu plně podporovat předsedu," řekla Udženija novinářům. Chce se věnovat zejména podpoře podnikání, průmyslu a energetiky.

„Můžu nalézt společnou řeč s živnostníky a malými podnikateli," uvedla. Poznamenala také, že se věnovala analýze elektronické evidence tržeb, jak ji v Chorvatsku, kde má kořeny její rodina, okoukal ministr financí Andrej Babiš (ANO), a vnesla toto téma do strany. Pravicová opozice nyní přijetí normy ve Sněmovně blokuje.

Zahradilova prohra

Zahradil o funkci prvního místopředsedy řekl, že to vždy byla funkce politická, nikoli organizačně nasměrovaná. „Teď jsme v poločase, nepodceňuji volby senátní ani krajské, účet vystaví ale až volby sněmovní," vysvětlil, proč chtěl zůstat na postu prvního místopředsedy. Nakonec neuspěl.

Jen o několik hlasů ve volbě statutárního zástupce předsedy méně získal Vystrčil, později obhájil s 306 hlasy funkci řadového místopředsedy. Uspěl také europoslanec Tošenovský, a to s 318 hlasy. Z předsednictva nakonec vypadl vedle Zahradila také poslanec a dosavadní řadový místopředseda Martin Novotný, pro kterého hlasovalo 160 delegátů kongresu.

Čtěte také: Pražská ODS jako kandidáta na předsedu strany vybrala Fialu