Pochod hrdosti se v Praze koná podruhé. Vyrazit má v sobotu 18. srpna ve 13:00 od sochy svatého Václava přes Václavské náměstí na Střelecký ostrov. Podle organizátorů by mohlo dorazit na 8000 lidí. Do horní části Václavského náměstí svolala shromáždění na „obranu hrdosti normálních lidí" konzervativní iniciativa D.O.S.T. Podle ní je pražská přehlídka sexuálních menšin „obscénním festivalem", který propaguje „nesnášenlivou ideologii homosexualismu". Pořadatelé magistrátu nahlásili 200 účastníků. S 300 lidí pak počítají Mladí křesťanští demokraté, kteří pořádají v době průvodu v centru metropole demonstraci na podporu „tradiční rodiny".

Organizace vyzývá k "pomoci" homosexuálům

Hnutí podle své viceprezidentky Zdeňky Rybové proti Prague Pride jako „homosexuálnímu pochodu pýchy" důrazně protestuje. Podle odpůrců potratů festival propaguje „homosexuální životní styl". Organizace vítá úsilí k obnovení úcty k rodinám i pomoc těm, „kteří trpí homosexualitou a touží po odborné pomoci, aby se mohli z tohoto hluboce zakořeněného jednání osvobodit a žít plnohodnotný život".

Šéf hnutí míní, že se „homosexuální ideologie" využívá jako „beranidlo k ničení" rodiny, svobody i národa. „Občanům je už od dětství stále bezohledněji vnucována rovnocennost homosexuálního životního stylu, zaměřeného na popření rolí otce a matky a sobecky svádějícího ke sterilní rozkoši," uvedl Ucháč. Podle něj aktivisté „agresivně pošlapávají svobodu slova" a každého s jiným názorem obviňují z nenávisti. „Čestnost, hrdost i mravnost národa jsou systematicky ničeny pohrdáním přirozeným mravním zákonem a vysmíváním se Bohu. Úpadek mravnosti pak znemožňuje národu si vládnout spravedlivě," uzavřel Ucháč.

Podle Walka organizátoři čekali, že se různá uskupení před festivalem stejně jako loni ozvou a budou protestovat. „Nepřekvapuje nás to. Většinou jsou to organizace, o nichž není slyšet, jak je rok dlouhý, takže se teď chtějí zviditelnit," uvedl ředitel festivalu. Druhý ročník akce má stejně jako ten první podle něj podpořit rozmanitost a přispět k respektu k jinakosti.