Hlavním motivem středeční "nepolitické" demonstrace (za toto označení schytali organizátoři na internetu výsměch) bylo Babišovo odstoupení. Svolavatelům z organizace AUVA vadí, že šéf hnutí ANO podle nich neumí sestavit demokratickou vládu, a chtějí, aby prezident Zeman pověřil sestavením kabinetu při druhém pokusu někoho jiného.

"Dřív jsme bojovali proti účtenkám, ale teď už nás opravdu nebaví, jak a kdo to tu ovládá. Nechceme přihlížet socialismu, ani tomu, jak papaláši rozkrádají dotace! Chceme veřejnou diskuzi s Andrejem. K tomu jsme ho již několikrát vyzvali. Pořádáme akce, spanilé jízdy, demonstrace a další," charakterizuje se AUVA na Facebooku.

Studentský Majáles 2017 - průvod Prahou od Sovových mlýnů na Ovocný trh.
Kam na Prvního máje v metropoli? Na demonstraci, koncert nebo festival piva

Loni v říjnu se přímo s nynějším předsedou vlády v demisi potkali členové tohoto spolku na náplavce v Praze při předvolebním mítinku. Protestujícího muže tehdy od konfliktu s evidentně nevrlým Babišem odvedli policisté.

Zloději a vrazi

Při středečním protestu rezonoval především návrat komunistů k moci, který umožnil podle organizátorů právě Babiš. "Uvědomujeme si, že návrat komunistů je zlo, proti kterému se musíme postavit. Když teď budou podporovat vládu, budou častěji v médiích a jejich propaganda bude mít větší dosah. Je tomu již 30 let, co tu nevládnou, a od té doby nejen že můžeme nakupovat výrobky z celého světa, můžeme pracovat sami na sebe, nebo pro jakoukoli společnost, ale hlavně nikdo nikoho nezavírá za názory," argumentují na sociálních sítích.

Lidové milice. Ilustrační foto
Demonstrace proti totalitě bude v neděli. Dnes o ní dali vědět lidé v uniformách

Akce začala v centru Prahy před 18. hodinou. Podle agentury ČTK se sešlo zhruba 400 lidí s českými vlajkami a prapory Evropské unie i transparenty s různými slogany proti vládnoucím politikům. Projevy na pódiu zakončil zpěv státní hymny a proti komunistům se skandovalo "zloději a vrazi".

Okolo sedmé hodiny měli demonstrující vyrazit z Václaváku ke Střeleckému ostrovu, kde se by se pak odpojili příznivci EU a přidali se k účastníkům kulturně-společenského programu ke Dni Evropy. Průvod se pak měl vrátit zpět do ulice Politických vězňů před sídlo KSČM.

Demonstraci narušili Rusové

Jenže ještě než lidé vyrazili, protest narušily vozy s Rusy či jejich sympatizanty. Na kapotách vlály ruské vlajky a někteří řidiči nosili svatojiřské stuhy, které připomínají vítězství sovětské armády nad nacistickým Německem v roce 1945. Demonstranti jim sprostě nadávali, situaci musela uklidnit policie spolu s antikonfliktním týmem. Pořadatelé demonstrace pak tvrdili, že se jednalo od Rusů o "hnusnou provokaci", o které věděli i přítomní policisté.

Pražší taxikáři místo protestu přijeli na úřad vlády jednat s premiérem Andrejem Babišem.
Dobrý pocit, ke spokojenosti daleko. Taxikáři místo protestu jednali s Babišem

Po emotivních okamžicích poněkud prořídlý dav vyrazil s obří vlajkou Evropské unie a lidé volali "Zeman nás zradil" či "Je to pravda, je to tak, vládne nám tu estábák". Demonstranti plánovanou trasu dodrželi, před sídlo komunistické strany jich podle ČTK dorazily dvě stovky. Skandovali "Necheme vás zpátky!" a "Už vás bylo dost!", na protest také hlasitě pískali. Před devátou hodinou na konci celé akce zazněla podruhé česká hymna i známá skladba Modlitba pro Martu.

Dosud největší protesty proti Andreji Babišovi se konaly na začátku dubna, protestovalo se ve 20 městech s tím, že v Praze a Brně se shromáždily tisíce lidí. "Samozřejmě nechť lidé protestují. Problém je, že většinou tito lidé nechtějí vést debatu," tvrdil předseda vlády v demisi s tím, že pro něj je podstatné, že ANO volilo 1,5 milionů občanů.

Vítkov. Ilustrační foto.
Česko si připomíná výročí konce druhé světové války

Spolupořadatelem středečního protestního mítinku byla organizace Pulse of Europe, která se angažovala už v pondělí při průjezdu ruského motorkářského nacionalistického gangu s názvem Noční vlci. Jeden z protestujících aktivistů se dostal do ostrého konfliktu s Jaroslavem Foldynou, místopředsedou ČSSD. Foldyna, kterého kritizoval a pozval "na kobereček" předseda vlastní strany Jan Hamáček, se v úterý zveřejněném videu za incident odmítl omluvit.

Ruští motorkáři z klubu Noční vlci uctili v Praze sovětské vojáky. Jaroslav Foldyna se hádal s protestujícími.
Noční vlci přijeli do Prahy. Jejich odpůrci se pohádali s Foldynou