Na protest dohlíželi policisté. "Akce, jejíž svolavatel říkal, že potrvá asi hodinu, což dodrželi, dnes probíhala. Auta jezdila kolem magistrátu. My jsme nezaznamenali nic, co by si zasloužilo okamžitý, nebo dokonce důrazný zásah či zákrok," uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Nespokojení taxikáři opět protestovali proti službám typu Uber 1. března na pražském Strahově.
Taxikáři znovu protestovali. Hlasitě troubili před vládou a magistrátem

Protesty podle majitele firmy AAA radiotaxi Jiřího Kvasničky pořádají společně jeho společnost, City taxi, Profitaxi a letištní řidiči. "Nejde nám o to zacpávat Prahu, ale spíš jsme zvolili takovou gándhíovskou formu, aby se o nás vědělo," řekl. V akcích, kterých se účastní do stovky řidičů, aby se do ulic kolem magistrátu vešli, chtějí firmy pokračovat ve všedních dnech vždy mezi druhou a třetí hodinou odpoledne zatím do příštího pátku. "Chceme, aby magistrát, cizinecká policie, městská policie se opřely o zákon při výkonu své služby," podotkl Kvasnička pro České noviny.

Připadá nám to jako výsměch

Poukázal na pět měsíců platný nový zákon o silniční dopravě, který umožňuje ukládat nelegálním taxikářům pokutu až 100 tisíc korun nebo kauce. Na úterním jednání ve sněmovním podvýboru pro dopravu přitom podle Kvasničky taxikáři dostali informaci, že v Praze od října padla jedna pokuta ve výši 100 tisíc korun a dohromady byly uloženy sankce za 250 tisíc Kč. "Nám to připadá jako výsměch v okamžiku, kdy po Praze jezdí 2000 černých taxikářů, kteří neplatí daně, nemají registrovaná vozidla a poškozují ekonomiku státu," dodal.

Protestní jízda taxikářů centrem Prahy 8. února.
Taxikáři se vydali na další protestní jízdu. Opět blokovali centrum Prahy

Pražský magistrát má tři měsíce k dispozici k novému zákonu metodiku ministerstva dopravy, jak nelegální taxikáře postihovat, uvedl Kvasnička. Podle něj by město mělo využívat figuranty, kteří by si alternativní dopravce objednávali, a u kontrol by měla asistovat cizinecká policie, protože většina nelegálních taxikářů jsou podle Kvasničky cizinci, kteří v Česku nemají povolení k podnikání.