Jokohama zanikla už v roce 1928, kdy se provozovatel, japanolog Joe Hloucha dostal do finančních problémů. Opuštěného prostoru se chopili studenti, kteří zde zřídili podnik Zimní zahrada, fungující spíše jako studentský klub. Interiér se svým ratanovým nábytkem a světle natřenými zdmi připomínal klasickou pařížskou kavárnu. Provozovatelé se i přesto tři roky potýkali s nezájmem zákazníků, až prostory přenechali profesionálům.

Pražané sem mířili za Moravou

V suterénu paláce tak na čas existovala časová brána do starého Slovácka – hospodě Pod Lucernou dominovalo dřevěné obložení a stylové vybavení. Pražané sem chodili na moravské pálenky, vína a speciality jako pagáče.

Ani tato hospoda však neměla dlouhého trvání. Finální ránu jí zasadily důsledky velké hospodářské krize a už v roce 1933 ukončila činnost. Další dva roky zde fungovala hospoda Na palubě. A i tentokrát šlo o velice stylový podnik, sloupy byly pomalovány výjevy exotických ostrovů a strop zdobily vlaječky, jaké se věšejí na lodě při slavnostních příležitostech.

U Černého koně

Téměř současnou podobu, včetně dřevěných sloupů a amfor, získaly prostory až zásahem architekta Vladimíra Grégra v roce 1935. Tehdy tu vznikl hostinec U Černého koně, který vydržel až do znárodnění v roce 1948. Z hostince, převedeného pod národní podnik, se stal restaurant, jméno ale zůstalo. Nemohl se chlubit příliš vysokou úrovní a tento trend se nezměnil ani po tom, co se Lucerna vrátila v restitucích rodině Havlových.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

Až v roce 2004 otevřel nový nájemce hospodu Lucerna, která sází na kvalitní, tradičně českou gastronomii z domácích surovin. Vzhledem k probíhající rekonstrukci paláce však momentálně čeká na své znovuotevření. Nejspíš by se tak mělo stát v září letošního roku.