Podle dva roky staré demografické studie zde ve větší míře než v ostatních částech hlavního města žijí lidé ve věku 60 až 75 let a ti, kterým je okolo 40. Způsobeno je to především intenzivní výstavbou sídlišť, která na daném území probíhala v 80. letech minulého století. Éru panelové výstavby však odstartoval už rok 1968. Tehdy byly Modřany, dnes nejrozlehlejší část Prahy 12, začleněny do hlavního města a pole i louky začaly zarůstat panelovými domy.

Na větší rozmanitosti bytového fondu Prahy 12, který kromě panelové zástavby tvoří i vilové čtvrti a prvorepublikové kolonie rodinných domů, se podepisují developerské rezidenční projekty.

Slavnostní zahájení stavby metra D, úseku Pankrác - Olbrachtova.
OBRAZEM: Na Pankráci začala stavba metra D, potrvá sedm a půl roku

K těm s největším počtem bytů patří například obytný komplex Nad Modřanskou roklí, Riverpark Modřany alias Zahálka, Riviéra Modřany, Modřanský háj či Modřanský cukrovar.

Z uvedených názvů by se mohlo zdát, že pozornost developerů přitahují zejména Modřany, ale nabídku nového bydlení najdeme napříč celou „Dvanáctkou“. Vždyť on i projekt Nad Modřanskou roklí, díky němuž se Praha 12 rozrostla o devět domů se čtyřmi stovkami bytů, nestojí v Modřanech, ale v Kamýku, a to v blízkosti místa, kde v dubnu začala vyrůstat další novostavba s byty určenými na prodej – Vital Kamýk.

Developerem tohoto projektu, budovaného v Zimově ulici, je společnost JRD Development. Součástí bytového domu, který vyroste do výšky třinácti nadzemních podlaží a nabídne zhruba stovku nových bytů, budou i čtyři komerční prostory určené pro obchody a služby.

„K symbióze projektu s okolní výstavbou a přírodou nedaleké Modřanské rokle přispěje zelená střecha s extenzivní zelení, jež zadržuje vodu, a přečká tak i sušší období, a dále uliční parter osazený stromy a okrasnými keři,“ uvedl Pavel Krumpár, obchodní ředitel JRD. Kolaudace bytového areálu, jehož součástí bude myčka a servisní stanice pro cyklisty, hřiště i volnočasová terasa developer je v plánu na začátek roku 2024.

Vital Kamýk není jediným projektem, který JRD v Prahy 12 chystá. Ve fázi příprav je Rezidence Astronautika, která by měla stát ve Smotlachově ulici.I tento projekt nabídne asi stovku bytů.

Briefing České národní banky za účasti guvernéra Jiřího Rusnoka při příležitosti blížícího se otevření Návštěvnického centra ČNB.
FOTO: Česká národní banka otevře návštěvnické centrum, stálo 124 milionů korun

Dvě věže, rezidenční projekt o přibližně 150 bytových jednotkách, má stále v plánu ve Vosátkově ulici v Kamýku vybudovat developerská společnost Trigema. Proti tomuto záměru, který developer představil již v roce 2016, se ale ohradilo vedení Prahy 12. Největší trn v oku představovaly věže, které se měly nad sídlištěm vypínat do výšky čtrnácti a osmnácti nadzemních podlaží.

Navzdory tomu, že takto navržená stavba byla v souladu s platným územním plánem a měla souhlasné stanovisko všech dotčených orgánů, developer projekt přepracoval a výšku věží snížil na devět a patnáct podlaží.

Upravený projekt v roce 2020 získal souhlasné stanovisko Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Odboru územního rozvoje MHMP i všechna kladná stanoviska a vyjádření dotčených orgánů. Podle radních se ovšem i nadále jedná o předimenzovanou stavbu, která by mohla zhoršit dopravní situaci i kvalitu života místních. Proti Dvěma věžím se postavilo i zhruba 1500 obyvatel, kteří podepsali petici.

Zahájení výstavby projektu, který by měl mimo jiné nahradit bývalé obchodní centrum, je tak zatím v nedohlednu. Nicméně podle Petry Martínkové, mluvčí společnosti Trigema, v současné době na základě usnesení zastupitelstva MHMP probíhají jednání s určenými radními magistrátu o finální podobě spolupráce.

Předzahrádky restaurací na Staroměstském náměstí a Malém náměstí.
Spor o zahrádky v centru. Restaurace se soudí s městem kvůli novým pravidlům

Vedení městské části loni začalo na webu radnice informovat o všech stavebních projektech v Praze 12. Tam, kde se jedná teprve o záměr či projekt ve fázi projednávání, jsou zároveň uvedena stanoviska rady nebo zastupitelstva. Zaznamenány jsou také neaktuální projekty, od jejichž realizace investoři upustili. Nezřídka pod tlakem současné radnice.