Zdá se, že nepříjemná kauza prodeje viladomů i s nájemníky míří do svého finále. Po více než dvou letech hodlá radnice Prahy 10 prodávat viladomy prostřednictvím elektronické aukce. Tímto způsobem chce odprodat tři domy za nejvyšší možnou kupní cenu.

„Zájemci se tímto způsobem budou moci utkat o jeden ze tří prázdných domů se šesti a méně byty a to v ulici Za Strašnickou vozovnou, Strašínská a Ruská. Vyvolávací cena jednotlivých domů se pohybuje od 5,5 milionů do téměř 11,6 milionů korun a je stanovena na základě znaleckých ocenění jednotlivých domů,“ sdělil Deníku Jan Charvát, mluvčí Prahy 10.

Podle místostarosty Bohumila Zoufalíka (ODS) byly do aukce zařazeny pouze domy bez nájemců. „Celý průběh prodeje bude moci každý sledovat prostřednictvím internetu,” popsal místostarosta Zoufalík.

Do aukce se mohli přihlásit zájemci o koupi domů, pokud splnili podmínky a doložili kauci, která byla stanovena ve výši 10 % odhadní ceny nemovitosti. Samotná aukce bude trvat čtyři dny. Bude probíhat tzv. anglickou formou a minimální příhoz je stanoven na 50 tisíc korun.

Pilotní projekt

„Abychom předešli případnému taktizování ze strany účastníků v závěru aukce, stanovili jsme, že dvě minuty před jejím závěrem kdokoli navýší cenu, automaticky tím prodlouží čas o dalších pět minut, aby mohl další účastník případně reagovat,” doplnil místostarosta s tím, že záměrem je akci udělat co nejtransparentnější a zajistit pro městskou část zároveň nejvyšší možný zisk. „Prodej formou aukce je pilotní projekt. Pokud se nám osvědčí, budeme tuto formu prodeje využívat nadále,” dodal Zoufalík.

Nájemníci, kteří neopustili viladomy, ve nichž léta žili, ale mají naději, že nemovitosti zakoupí za odhadní cenu.

„Sešli se šéfové politických klubů na Praze 10 a dohodli, že domy, ve kterých jsme zůstali, odkoupíme za odhadní cenu. Zatím jsou to jen přísliby a po dřívějších zkušenostech mají někteří nájemníci pochybnosti o tom, zda k tomu skutečně dojde,“ prozradila Deníku nejnovější vývoj v minulosti hodně medializovaném tématu Pavlína Feuersteinová, jedna z nájemnic viladomů a členka sdružení Za spravedlivé bydlení. Jeho zástupci se půjdou na průběh elektronické aukce dnes podívat.

Podle podmínek odkupu mají nájemníci, kteří v domech zůstali, založit právnickou osobu. „Některým lidem se to také nelíbí, jednak je to docela drahá záležitost a jednak na právnickou osobu „bez historie“ se docela obtížně shání úvěry a hypotéky, ze kterých pak budou nájemníci viladomy splácet. Navíc se samozřejmě u půjček získaných na právnickou osobu liší i výše úrokových sazeb,“ vyjmenovala administrativní obtíže Feuersteinová, která ale věří, že prodej nemovitostí míří po letech ke konci a současní nájemníci o své domovy nepřijdou.

Čtěte také: Nájemníci z viladomů žijí v nejistotě. Bojí se o střechu nad hlavou