„Jsem velmi zklamaná z toho, že můj oblíbený kandidát nepostoupil. Vítězství mu uniklo jen o pár hlasů," řekla Pražskému deníku studentka politologie.

Do druhého kola se ale přesto nebo možná právě proto chystá také. „Samozřejmě půjdu volit i v druhém kole. Nechci, aby vyhrál člověk, kterého si za senátora přeji nejméně," vysvětlila motivaci jít znovu k volbám Hana Kletečková. Stejnou motivaci má i senior František Malý z Prahy 8, který ale už při vhazování lístku do volební urny věděl, že jeho kandidát nemá šanci postoupit do druhého kola. Přesto ho chtěl podpořit. Nyní ale má, stejně jako hodně obyvatel osmé městské části, velké dilema, koho volit. „Nejsem nadšený ani z jednoho kandidáta, který postoupil, budu se asi rozhodovat až na místě, za plentou," prozradil senior Malý.

Účast ve druhém kole senátních voleb se očekává nižší než v kole prvním. „Většinou bývá pokles kolem 5 - 8 % oproti prvnímu kolu," říká Jitka Krouparová, zapisovatelka ve volební komisi. A čím je to podle ní způsobeno?

„Někteří lidé si zkrátka myslí, že odvolí a už nehledí na to, že senátní volby jsou téměř vždy dvoukolové. Zrovna minulý pátek se s námi jedna volička loučila, a že bude mít na nějakou dobu zase klid od voleb," řekla zapisovatelka Krouparová.

„Tak jsem jí připomněla, že je velká pravděpodobnost, že bude muset přijít i za týden. A stalo se, v pátek a v sobotu budeme s volební komisí v Kobylisích opět zasedat," sdělila zapisovatelka Krouparová. Ta také vyzývá voliče, aby nehledali volební lístky ve svých schránkách. Lidé je totiž naleznou až ve volebních místnostech.

Ve druhém kole senátních voleb půjdou k urnám Pražané z druhého, čtvrtého, osmého a dvanáctého městského obvodu. Za Prahu 2 se utká o senátorské křeslo Libor Michálek (nominovaný Českou pirátskou stranou) se Stanislavem Křečkem (ČSSD), v Praze 4 Eva Syková (ČSSD) s Tomášem Töpferem (ODS), Prahu 8 čeká duel Jiří Dolejš (KSČM) versus Daniela Filipiová (ODS) a Prahu 12 kandidáti Tomáš Grulich (ODS) s Františkem Adámkem (ČSSD).