Tato společnost však provozuje pražskou vodovodní síť, která byla v květnu letošního roku při průsaku kanalizace kontaminována viry a bakteriemi v centrální části Prahy 6. Tisíce lidí mělo střevní potíže a velká část z nich musela vyhledat lékařskou pomoc.

Na pátečním jednání zastupitelstva městské části starosta Ondřej Kolář (TOP 09) přiznal, že o náhodu nejde. „Ano, její dar má souvislost s kontaminovanou vodou, přímou i nepřímou," prohlásil Kolář.

Zároveň vysvětlil všechny důvody, které radnici vedly ke spolupráci se společností zatíženou skandálem s kontaminovanou vodou v Praze 6. „Zvažovali jsme, koho bychom oslovili jako případné sponzory. Napadlo mě oslovit právě PVK, protože z vějíře bude tryskat voda a oni jsou provozovateli pražské vodovodní soustavy. Myslím si, že mají trochu „máslo na hlavě" a Praze 6 by mohli, co se týče vody jako takové, vycházet vstříc," dodal starosta.

Spolupráce se všemi

Vysvětlení starosty samotné Pražské vodovody a kanalizace razantně odmítají. „Přispíváme na řadu různých charitativních projektů a tento je jeden z nich. Spolupracujeme se všemi městskými částmi," sdělil tiskový mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Důvodem spolupráce je podle něj skutečnost, že se jedná o zajímavý projekt. „Součástí pomníku je také vodní prvek, tato podpora zapadá do naší strategie," dodal Mrázek.

Slova starosty z pátečního jednání zastupitelů v pondělí mírnil místostarosta Prahy 6 pro kulturu a památkovou péči Jan Lacina (STAN). „Oslovili jsme několik firem, u kterých jsme očekávali, že by je mohl projekt zajímat. Nakonec zájem projevila Česká spořitelna a právě Pražské vodovody a kanalizace. Jsem samozřejmě potěšen, že udělaly toto rozhodnutí, ale jestli to má nějakou přímou souvislost, to bych nechal na nich, jak situaci vnímají," řekl Lacina.

Kritikou vedení radnice nyní nešetří opoziční ODS. „Mě překvapila odpověď pana starosty, že tam souvislost je. Pokud to radnice vnímá tak, že jde o jakousi formu odpustku, tak to je určitě špatně. Ale principiálně spolupráci s městskými organizacemi na podporu některých aktivit nevidím negativně," řekl Pražskému deníku předseda ODS v Praze 6 a zastupitel Jakub Stárek.

Žádné ovlivnění

Radnice už na jaře podala v souvislosti s kontaminovanou vodou trestní oznámení na neznámého pachatele, vyšetřování však dosud neskončilo. Občanští demokraté se obávají, aby dar neovlivnil postoj vedení Prahy 6 v případě, že by se prokázala určitá míra zavinění ze strany PVK.

To ale Kolář odmítl a přislíbil tvrdý postup proti všem, u nichž se ukáže, že způsobili otravu tisícům lidí. Naopak zeleným, kteří už nyní sedí také v opozici, postup vedení nevadí. „K daru nemám žádné výhrady," vzkázala zastupitelka Petra Kolínská. Výtvarná soutěž na návrh pomníku Žofie Chotkové začala už za předešlého vedení. Vítězkou se v dubnu roku 2014 stala sochařka Martina Hozová a její Vějíř Žofie Chotkové.

Jde o vodní dílo, které by mělo být umístěno před Píseckou bránou poblíž Chotkovy ulice. Vějíř má fungovat jako takzvané mlhoviště s výškou přibližně 170 centimetrů. Vyroben bude ze sklobetonu a vyjít by měl na 1,8 milionu korun. Celou částku pak přislíbili zaplatit sponzoři. Milionem přispěje Česká spořitelna a zbývajících osm set tisíc dodají Pražské vodovody a kanalizace.

Nostalgie a plebejství

„Vítězný soutěžní projekt považuji za velmi zdařilý. Vějíř jako fontána osvěžující v horkých měsících okolí si mě okamžitě získal. Má nápad, noblesu i symboliku. Je v něm kus nostalgie za mnohonárodnostní Habsburskou říší i kus českého plebejství zároveň," popsal umělecké dílo místostarosta Jan Lacina. Podle něj by Praha 6 chtěla umělecké dílo včetně nutných úprav nejbližšího okolí instalovat nejpozději do konce léta roku 2017.

Žofie Chotková byla dcera Bohuslava Chotka a příslušnice českého šlechtického rodu. Dne 1. července 1900 uzavřela v Zákupech sňatek s arcivévodou a předpokládaným následníkem rakouského trůnu Františkem Ferdinandem d'Este. Zemřela spolu se svým manželem v roce 1914 při atentátu v Sarajevu, který vedl k rozpoutání první světové války.

Kontaminovaná voda- až 32 tisíc tisíc obyvatel Dejvic a Bubenče bylo bez pitné vody od 24. do 28. května 2015
- onemocnělo 4144 lidí, z toho 33 skončilo na lůžku v nemocnici z vody kontaminované bakteriemi a viry měli střevní potíže
- Pražské vodovody a kanalizace poslaly pojišťovně 5799 žádostí o odškodnění, ta vyplatila 30 milionů korun
- lidem mimo platby pojišťovny Pražské vodovody a kanalizace vyplatily 1,6 milionu korun