Od středečního večera zřejmě nemůže počítat s oporou ve vlivné stranické organizaci nelidnatější městské části Prahy 4. V jejím čele totiž skončili „primátorovi lidé".

Oblastní sněm, zprvu bez uvedení konkrétních důvodů, vyslovil nedůvěru předsedovi starostovi „čtyřky" Pavlu Horálkovi. Krátce poté z vedení oblasti z vlastní vůle odstoupil poslanec parlamentu České republiky Marek Benda.

----------------------------------------------------------------------------

Čtěte také: Ve vedení ODS v Praze 4 skončil Horálek a Benda

Je primátor Svoboda dobrým primátorem? Hlasujte v anketě na konci článku

----------------------------------------------------------------------------

Oběma ještě zbývají funkce místopředsedů celopražské buňky ODS. Právě sem je na minulém volebním regionálním sněmu Svoboda, jako své kandidáty, nominoval.

Podle některých občanskodemokratických hlasů z Prahy 4 se však dá očekávat, že Horálek s Bendou neobhájí ani posty v celoměstské organizaci, což by nutně zatřáslo s pevností pozice Svobody, jako předsedy pražské ODS. Odsud a také z městského zastupitelského klubu ODS stále sílí hlasy, vypovídající neposlušnost primátorovi, který zřejmě postupně ztrácí hlasovací většinu.

V poslední době se to projevilo například v kauze odvolání ředitele dopravního podniku, v načasování revolučních změn v MHD, či ve výběrovém řízení na šéfa pražských strážníků. Svobodovu „stranickou sílu" podkopává i fakt, že stále více městských zastupitelů za ODS nemůže najít společnou řeč s koaličními partnery za TOP 09.

Zatím poslední „ranou do vazu" primátora bylo středeční jednání starostů dvaceti městských částí, kteří kritizovali vedení Prahy za nedostatečnou komunikaci územního plánu i změn v MHD a vyslali jasný signál: „Chceme změnit statut hlavního města."

Koalice ohrožena není. Zatím

„Křídlo Svobodových odpůrců, od začátku nesouhlasících s jeho iniciativou, která vyústila v ustavení magistrátní koalice s TOP 09 se pravděpodobně rozrůstá," sdělil Deníku jeden z účastníků oblastního sněmu ODS Prahy 4.

Pražská vládní koalice prý zatím ohrožena není. „Ovšem situace se může změnit po případném neúspěchu ODS v senátních volbách," naznačil další zdroj z tábora pražských občanských demokratů. Svobodovo prohlášení o znovusjednocení pražské ODS po jeho zvolení předsedou stranické organizace hlavního města na konci ledna letošního roku je podle něj od začátku neplatné. Prý drží stranou rozhodovacích pravomocí lidi, reprezentující bývalé „Bémovské" vedení, ale i své vlastní „podporovatele."

Rozhodující je však i to, kdo a jakým způsobem ovlivní sestavování kandidátních listin do dalších komunálních voleb v Praze. „Bohuslavu Svobodovi na druhou stranu nahrává fakt, že frakce jeho odpůrců se nemají šanci shodnout na jeho protikandidátovi, protože žádným kompromisním nedisponují. Jedinou jejich možností je zvolit jakousi loutku, kterou by mohli snadno ovládat," uvažuje další občanský demokrat z tábora Svobodových přívrženců.

Sám Svoboda neshledává možnost svého potencionálního odvolání z funkce stranického šéfa za příliš reálnou. Z míry ho, alespoň dle vyjádření, které poskytl České tiskové kanceláři, nevyvedlo ani odvolání Horálka a následná Bendova rezignace.

„Nijak jsem do jednání oblastního sněmu ODS Prahy 4 nezasahoval. Vše, včetně výsledku hlasování je v plné kompetenci jeho členů," konstatoval Svoboda.

Odpůrců opět přibylo?

Co však je oním výsledkem? Spekuluje se o tom, že ve vedení ODS Prahy 4 mají usednout lidé, úzce spojení s vlivným podnikatelem Ondřejem Palounkem. Ten má oblastní organizaci strany reprezentovat na blížícím se regionálním sněmu, který bude svolán po senátních volbách. A právě zde mohou případní Svobodovi odpůrci využít situace a i za pomoci nového vedení ODS Prahy 4 odvolat ústřední představitele celopražské organizace. Případný neúspěch v senátních volbách by mohli využít ve Svobodův neprospěch.

Zřejmě půjde o organizace Prahy 6, 10, 11, 13, 15 a nově i 4. Svoboda se naopak může opřít o organizace Prahy 1, 2, 5, 8 a 9. Primátorův stranický rival a předchůdce v předsednické funkci Boris Šťastný se před časem nechal slyšet, že za úspěch by považoval zisk tří senátních křesel pro ODS, přičemž o ně usilují čtyři senátoři. Daniela Filipi, Tomáš Töpfer a Tomáš Grulich je obhajují. Novým kandidátem je pak někdejší starostka Prahy 3 Milena Kozumplíková.

„Nová krev" Prahy 4

Nové vedení ODS Prahy 4 vylučuje, že by za odvoláním předsedy Horálka, kterému navíc hrozí, že přijde i o funkci starosty Prahy 4, stála snaha oslabit Svobodu ve funkci stranického šéfa. Prý šlo o „generační obměnu, změnu politického stylu práce a také stabilizaci před volbami 2014." Píše to ve svém včerejším oficiálním prohlášení. Sám Horálek překotný vývoj odmítl komentovat. Jeho nástupce ve funkci předsedy ODS Prahy 4 radní městské části Pavel Caldr však konstatoval, že důvodem obměny byla dlouhodobě nedostatečná komunikace Horálkova vedení.

Po Caldrově boku se v předsednictvu nově objevili také pražský radní Radek Lohynský, či zastupitelé Prahy 4 Lucie Michková a Jan Schneider.