Osm z deseti lidí, kterým se v Praze zastaví srdce, resuscitují ještě před příjezdem záchranářů laici. Ročně tak veřejnost přispěje v hlavním městě k záchraně desítek lidí a v tomto ohledu patří Praha ke světové špičce.

„K nejzávažnějším událostem naše posádky dojíždějí v Praze do osmi minut, což je i ve světovém srovnání excelentní čas. V případě zástavy oběhu ale dochází po pěti minutách k odumírání buněk v mozku, proto je laická resuscitace pro kvalitní přežití pacientů zásadní. Ačkoliv je ochota Pražanů pomoci v těchto případech mimořádná, chceme touto akcí všem ukázat, že poskytnout resuscitaci podle rad našich profesionálních operátorek dokáže skutečně každý,“ říká Petr Kolouch, ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Mladá žena střet s tramvají na Petřinách nepřežila.
Na Petřinách srazila tramvaj mladou ženu, ta zraněním podlehla

Do „štafetové“ resuscitace prováděné na figuríně, která se používá i při výcviku zdravotníků, se bude moci ve středu na Mariánském náměstí zapojit každý, kdo bude mít zájem. Akce je otevřená pro širokou veřejnost. Na místě bude připravený vyhřívaný zdravotnický stan, dobrovolníci se budou při resuscitaci střídat přibližně po dvou minutách. Cílem je, aby si resuscitaci pod dohledem profesionálních zdravotníků vyzkoušelo co nejvíce zájemců.

Rekord je zatím šest hodin

„Naše dispečerky a dispečeři v roce 2018 vedli přes 750 telefonicky asistovaných neodkladných resuscitací. Jsou vyškoleni, aby po telefonu poskytovali jasné a návodné rady, které každému zachránci pomohou resuscitaci účinně provádět do příjezdu posádek záchranné služby,“ uvádí Kolouch.

Koloběžky Lime v Praze.
Přes léto přibylo úrazů na koloběžkách, upozornila pražská záchranka

Aktuální rekord v délce nepřetržité resuscitace dosahuje šesti hodin, pod dohledem Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje ho letos dosáhly děti z brněnských škol v rámci Dne linky 155 v květnu. Tato akce byla i inspirací pro její pražskou obdobu.

„Chceme aktivně oslovovat i kolemjdoucí, aby se do resuscitace zapojili a překonali možné zábrany, podobně jako v případě, že by šlo o reálnou situaci. Právě překonání prvotního ostychu je pro účinné poskytnutí resuscitace nejdůležitější,“ dodává mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Nehody sanitek v Košířích.
Smolný pátek pražských záchranářů. V Košířích bouraly dvě sanitky