Outdoorový fitness program, který Berková vymyslela a začala v Česku propagovat, pojmenovala strollering neboli kočárkování.

„Sportujeme u kočárků. Neběháme, ale jdeme rychle, učíme se správně dýchat, posilujeme a zpevňujeme svaly, využíváme principů pilatesovy metody, taneční prvky, relaxaci. Ale hlavně jsme na čerstvém vzduchu a s našimi dětmi,“ vysvětlila základy strolleringu čtyřiatřicetiletá cvičitelka.

Strollering vznikl z anglického slova stroller (sportovní kočárek), ke kterému Berková vymyslela „ingovou“ příponu podobně jako má spinning nebo jogging. Stroll ale v angličtině znamená také „procházet se“.

„Je to vlastně mateřská v pohybu,“ uvedla energická mladá žena, kterou po porodu nebavilo sedět doma a při každodenních procházkách s kočárem vymyslela novou fitness metodu. Název si nechala patentovat, dokonce kvůli němu absolvovala několik marketingových kurzů. Vzděláním učitelka pro první stupeň základní školy, která má instruktorské kurzy lyžování, in-line či zumby, vymyslela strollering před dvěma lety po narození dcery.

„Ella byla nejvzornější miminko a já jsem myslela, že zešílím nudou. Nenaplňovalo mě jen přebalování, potřebovala jsem seberealizaci,“ popsala Berková. Přesně před rokem čekala ve Stromovce na svou první klientku a strachovala se, zda vůbec přijde. Dnes vede pravidelná cvičení, pořádá intenzivní čtyřdenní tréninky a navíc rozjela lektorské kurzy pro ženy, které by chtěly její metodu šířit dál. V současnosti je v Česku deset lektorek, každá vede hodiny ve svém městě a okolí.

„Udivuje mě, že tohle naše kočárkování už tady nefrčí nejmíň deset let, při populačním boomu a explozi všech možných sportů. Přijde mi to legrační,“ usmívala se podnikavá maminka s dvouletou dcerkou v náručí.

Jako cvičební nářadí slouží lavičky nebo stromy

Běžná hodina ve Stromovce se skládá z krátkého rozcvičení, aby pak následovala smršť intenzivního posilování, protahování, ale hlavně chození po parku. Vše s nemluvňaty v kočárech, někdy také v doprovodu starších dětí na odrážedlech či kolech. Instruktorka vytáhne i švihadlo nebo posilovací gumy, jako cvičební nářadí slouží lavičky nebo stromy.

„Dostáváme pěkně do těla. Ze Stromovky se sunu vždycky úplně vyřízená, ale nabitá na celý den. Fyzicky se zničím, ale psychicky nabiju,“ řekla pravidelná účastnice kurzů Kristýna Junová, která před sebou tlačila dvoukočár s devítiměsíční Karolínkou a dvouletým Vojtou. Strollering je podle ní asi jediná sportovní aktivita, kterou může dělat se dvěma, navíc různě starými dětmi. „Většinou můžete cvičit buď jenom s malými miminky, nebo jen s batolaty. Ale dohromady nic není. Navíc teď nemusím shánět hlídání, když si chci zacvičit,“ chválila si nový program.

Strolleringové lekce se konají téměř za každého počasí. „Když je velký mráz nebo slejvák, tak lekci rušíme. Ale všichni máme pláštěnky na kočár a s dítětem stejně musíte jít ven, takže drobný deštík nevadí,“ tvrdila instruktorka. Jedna hodina ve Stromovce přijde na stovku, v jiných městech se ceny řídí poptávkou. Po několika lekcích s lektorkou mohou cvičit maminky na procházkách samy.

Kromě klasického strolleringu, jehož základem je sportovní chůze, vymyslela Berková i dance strollering neboli sportovní tanec u kočárků a in-line strollering, což je cvičení a jízda na bruslích s kočárky. Na jaro připravuje i strollering s angličtinou, kde si budou maminky při cvičení a posilování opakovat anglická slovíčka.

„Strollering mi dal po narození dcery křídla a možnost dělat přesně to, co miluji – být se svou dcerou, sportovat a podnikat zároveň. Co víc si přát?“ uvedla cvičitelka. V neděli 18. března chystá ve Stromovce závody kočárků s ukázkami strolleringu. Více o akci na www.strollering.cz.