Mýtus o přítomnosti vajíček v Karlově mostě je pravdivý. Čeští vědci přišli s tímto tvrzením po té, co podrobili nejmodernější analýze nejstarší vápenné malty, které se používali při stavbě mostu ve 14. století.

„Expertíza vzorků malt, odebraných z několika sond přímo z nitra mostu, prokázala, že v maltě jsou vaječné bílkoviny. To je neklamný důkaz o tom, že do malty byla přidávaná vajíčka,“ řekl Deníku zdroj dobře informovaný s výsledky analýzy, které jsou zatím přísně utajovány. Vajíčka používali stavbaři mostu jako plastifikátor, aby se zlepšila kvalita malty.

Vysvětlí problém necitlivých oprav

Zjištění vědců je velmi překvapivé pro všechny, kteří provádí současnou rekonstrukci mostu. „Během oprav jsme si ověřili, jak moc kvalitní most nechal Karel IV. postavit, ale tvrzení, že do malty nechal přidávat vajíčka, jsme brali jako nepravděpodobnou pověst,“ reagoval na výsledky překvapený Pavel Kameník ze společnosti SMP CZ, která historickou památku už mnoho měsíců opravuje.

Podrobné výsledky analýzy bude dnes v 13:30 hodin prezentovat pražský primátor Pavel Bém, čímž v Muzeu Karlova mostu na Křížovnickém náměstí zahájí expozici o rekonstrukci památky.

Expozice o rozloze 100 m2 porovnává gotickou stavbu mostu se současnou opravou, srovnává v historii použité materiály s dnešními a vysvětluje, kde vzniká základ problému necitlivými opravami v 50. a 70. letech minulého století.

Model vyráběli rok a půl

Jádrem expozice je nově vyrobený unikátní model stavby mostu, zobrazující všechny fáze rozestavenosti památky, přípravu a transport materiálu, stavební stroje a 350 stavebních dělníků. „Výroba modelu trvala rok a půl a jedná se o monumentální dílo, které nemá v naší zemi svou detailností a precizností vypracování obdoby,“ řekl Štepán Rusňák z Muzea Karlova mostu.

Součástí dotekové části expozice, která je plánována i pro nevidomé, budou nejzajímavější kamenické značky, které pracovníci muzea odebrali na spodní straně mostních oblouků v místě dotyku s vodní hladinou. Výstava má i neplacenou část u vstupu do muzea. Pražané se tam mohou zdarma informovat o aktuálním průběhu rekonstrukce.