Znesnadněný průchod Karlovým mostem během jeho rekonstrukce vyvolává u kolemjdoucích lidí rozporuplné raekce. Redaktoři Deníku to zjistili během včerejšího odpoledne, kdy na historické památce strávili několik desítek minut.

Reakce jsou vyvážené

Všechny oslovené turisty omezený průchod mostem obtěžuje, přesto dvanáct z dvaceti dotázaných lidí opravu chápe. „Je to krásný most, takže je dobře, že se opravuje, aspoň déle vydrží,“ sdělil americký turista Steeve Martin.

„Bylo by moc sobecké nechat most bez rekonstrukce. Současnou generaci by sice při chůzi neobtěžovalo nějaké lešení, ale ty další by o tu krásu mohli přijít,“ myslí si Moskvan Boris Jašin.

Průvodci vysvětlují důvody

Ne každý byl tak tolerantní. „Hradčany jsou v knižních průvodcích zabírány hlavně z Karlova mostu, takže jsem se těšil na ten pohled. A teď si ho kvůli mačkanici nemůžu vychutnat,“ rozčílil se Japonec Nakata Hidetoshi z Tokia.

Rozporuplné reakce turistů zaznamenali i Deníkem oslovení odborníci na cestovní ruch. „Je to tak půl na půl. Všichni jsou rádi, že se most udržuje, ale mrzí je, že oprava zrovna vyšla na dobu jejich návštěvy. Čeští průvodci jsou však vyškoleni, aby o rekonstrukci podali podrobné informace a vše vysvětlili,“ uvedl Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří České republiky.

Nadávají kameníkům

Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur vnímal na začátku rekonstrukce mezi turisty nedorozumění. Byli zmateni ze zpráv o uvažovaném uzavření celého mostu.

„V současnosti se jejich pocity už zlepšují, ale i přes to, že rekonstrukci chápou, je jim to líto,“ řekl Okamura, podle kterého oprava nemá a ani nebude mít v budoucnu vliv na příjezdy turistů do Prahy. „Mohou je odradit jiné nešvary, ale ne rekonstrukce Karlova mostu,“ řekl.

Rozdílné reakce vnímají i kameníci, kteří most opravují. „Někteří lidé jsou pozitivní a dokonce s námi přes plot komunikují, protože je zajímá průběh prací,“ řekl Pavel Kameník ze společnosti SMP CZ, která rekonstrukci provádí. „Je však i dost Čechů a turistů, co nám ze stejného místa nadávají,“ dodal.