Drahoš, který těsně prohrál v boji o post prezidenta s Milošem Zemanem, ve volebním obvodu číslo 20 měl od začátku velký náskok před svou bývalou sokyní z akademického prostředí, profesorkou Evou Sykovou (za ANO). Někdejší šéf Akademie věd nakonec získal 52,65 procent, kdežto Syková má jen něco málo přes třináct procent.

Volební štáb ODS. Předseda strany Petr Fiala. Vpravo místopředsedkyně Alexandra Udženija
Pražská remíza. Volby těsně vyhrála ODS, ale primátora zřejmě budou mít Piráti

Drahoš se tak stal po Jiřím Čunkovi druhým přímo postupujícím kandidátem do Senátu v letošních volbách, před nimi se to povedlo v české porevoluční historii jen deseti lidem. „Určitě to zviditelnění je důležité,“ připustil Drahoš, jehož navrhli Starostové a nezávislí, výhodu nedávné prezidentské kampaně. „Když jsem začínal, tak podle průzkumů jsem byl na osmnácti procentech obecné znalosti jména Jiří Drahoš. Na konci jsem byl někde u devadesáti procent. Dopadlo to, jak to dopadlo. Ale nemusel jsem se nikomu představovat.“

Drahoš dodal, že si nevybral čtvrtou pražskou městskou část ze žádného kalkulu (v lednu zde získal ve 2. kole prezidentských voleb 46 584 hlasů a jasně Zemana porazil), ale proto, že zde celý život žije. „Nebudu se cítit jen jako senátor za Prahu 4, ale budu naslouchat všem občanům,“ řekl novinářům s tím, že jej výsledek potěšil.

Volební štáb ANO při volbách do zastupitelstev obcí a senátu 6. října v Praze. Andrej Babiš
Premiér Babiš: Neúspěch ANO v Praze beru na sebe. Měl bych rezignovat?

Prosím, přijďte znovu

Lékař Hilšer zvolil netradiční místo pro volební štáb. V rodinné atmosféře za zvuky kytary čekal se svým týmem na sčítání hlasů v jednom z vinohradských domů určených k rekonstrukci. Hilšer v Praze 2 porazil senátora Libora Michálka (Piráti) - 44,45 % vs. 15,57 %. „Prosím, pomožte mi dnešní úspěch dotáhnout a přijďte k volbám i za týden. Je to opravdu důležité,“ napsal Hilšer na Twitter, kde poděkoval voličům. Herec Vladimír Kratina, spolupracovník exprezidenta Václava Klause Ladislav Jakl (za SPD) ani bývalý poslanec Ivan Gabal (s podporou Zelených) nezabodovali, byť Kratina (za ODS) na Michálka tolik neztratil.

Pavel Fischer zase v sobotu stihl oběhnout základny tří ze čtyř demokratických stran, které jeho volbu podpořily. V Praze 12 po sečtení všech hlasů Fischer se 47,98 procenta prošel do druhého kola spolu s pirátskou nominantkou Evou Tylovou (16,10 %). Ivan Pilný z hnutí ANO je až třetí a právník Aleš Gerloch, který kandiduje jako nezávislý, zaznamenal devět procent.

Volební štáb Praha Sobě, 6.10.2018
Čižinský: Nedovedu si představit, že Piráti a Spojené síly nedají přednost nám

Kontrola kvality

„Zdá se mi, že je důležité, že se v těchto volbách vznáší veliký otazník nad celou řadou důležitých témat do budoucna, mimo jiné také nad tím, jak bude poskládaný Senát, to je dneska mnohem důležitější než dřív,“ řekl Fischer. Senát je podle něj „kontrola kvality“. Možná v dnešní době víc než v minulosti je potřeba na některé věci dohlédnout. „Tuhle roli Senát plní,“ uvedl bývalý poradce prezidenta Václava Havla. Do jakého senátorského klubu by zamířil však neprozradil.

Předseda SPD Tomio Okamura
SPD nepustila některá média do štábu. Okamura: Hosty na svatbu si taky vybíráte

Jediným obvodem, kde neuspěl „prezident“ je Praha 8. Petr Hannig (Rozumní) se topí až na 11. místě s 2,19 procenty. Těsný souboj o vítězství tady vyzněl lépe pro Lukáše Wagenknechta (Piráti). Na druhém místě se udržel profesor Pavel Dungl, jehož navrhla TOP 09. Jiřího Haramula (za ANO) navíc ještě předběhl Milan Golas (ODS), kterému však k postupu chybělo přes dvě procenta hlasů.

Účast v senátních volbách v Praze byla na třech místech mezi 43 a 45 procenty, na „dvanáctce“ se dokonce blížila padesátiprocentnímu zájmu voličů. I když druhé kolo bývá slabší a lidi tolik nezajímá, protože není spojené s jiným hlasováním, Hilšer i Fischer by měli souboj s pirátskými vyzývateli jednoduše zvládnout.