Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana budou ve 13:00 vysílat Česká televize, Nova a Český rozhlas. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček již dříve uvedl, že vánoční poselství potrvá 20 minut, mělo by mít „vánoční atmosféru" a hlava státu bude mluvit nejspíš „spatra". „Je možné, že jako první přímo volený prezident bude hodnotit uplynulý rok," řekl mluvčí.

Prezident chce své vánoční poselství koncipovat jako osobní bilanci. Konec roku se podle něj k podobným činnostem hodí. Novoroční projev k občanům je podle Zemana přežitkem z komunistické éry. Podle exprezidenta Klause ale měl Zeman respektovat tradici a přednést projev 1. ledna, na což si zvykly celé generace lidí.

Prezidenta v příštích dnech čeká schůzka s šéfem ČSSD a možným budoucím premiérem Bohuslavem Sobotkou, který na Hrad zamíří před Silvestrem s návrhem na obsazení vlády. Zeman se chce podle svého mluvčího sejít kromě Sobotky znovu i s ostatními předsedy možných koaličních stran ANO a KDU-ČSL, aby se ujistil o podpoře vlády ve Sněmovně.