Krátce před obědem se nad hlavním městem setmělo. Zlověstné bouřkové mraky zatáhly oblohu. A pak už jen lidé na ulicích hledali místo, kam se mohou ukrýt. Z nebe padaly opět zhruba centimetrové ledové kuličky, a takové rány kroupami do těla dost bolely.

Zdroj: Ing. Petr Brabec

Novinář Filip Horký z televize Seznam zachytil na Twitteru krupobití v Dejvicích. Další novinář pak sdílel na sociální síti video z Liboce, kde prudký déšť zatopil silnici a auta musela jezdit přes obrovskou kaluž vody. "Pražští hasiči zatím v souvislosti s prudkým deštěm řešili pouze dva případy. Jednalo se o lagunu na komunikaci a spadlou větev na chodník," napsal mluvčí Martin Kavka.

Kupobití ve Škrétově ulici na Vinohradech.
Nenecháme vás v tom. Žižkovská radnice nabízí lidem pomoc po krupobití

Silná bouřka na chvíli zastavila i pražské Letiště Václava Havla.Zdroj: Centaureax, FacebookKomplikace řešili také na ruzyňském letišti. "Přes chvilkové zastavení leteckého provozu se nakonec vše zvládlo bez zásadních zpoždění. Na stojánkách 56, 58A a 58B se chystají k odletu letadla Travel Service na linkách do Antalye (OK-TVR), Londýna Gatwicku (EI-CSG) a Tel Avivu (OK-TVL)," informovala facebooková stránka Centaureax zabývající se novinkami z letectví.

"Provoz zastavený nebyl," upozornila však mluvčí pražského letiště Marika Janoušková pro Pražský deník. "Na dvacet minut došlo k deregulaci slotů, což znamená, že byly pozastaveny přílety, aby se uvolnila plocha k odletům. Došlo k mírnému zpoždění celkově u třinácti spojů. Taková situace při bouřkách může nastat. Bylo to v řádu minut," dodala mluvčí Janoušková. 

Liják potrápil rovněž čtenáře Pražského deníku v centru Prahy, kde to vypadalo trochu jako v monzunových oblastech. Podle svědků na Smíchově "jen trochu sprchlo". V jinonických administrativních budovách nicméně pracovníci raději zůstali v kancelářích a odložili obědovou pauzu. Situace se podobně jako ve středu, kdy byly výjezdy hasičů a zatopení sklepů častější, po hodině uklidnila.

Výstraha nicméně platí s výjimkou Karlovarského kraje pro celé Čechy i na odpoledne a večer. V noci by měly slábnout. Ve stejný čas jako v Praze udeřily hromy a blesky v Brdech na Příbramsku, kde padaly kroupy a dálnice D4 směrem na Dobříš se ocitla pod vodou. Hrozí zatopení sklepů a rozvodnění některých toků.

V pražských Vinohradech padají kroupy.
Prudké lijáky v Praze přinesly kroupy. Hasiči čerpali vodu i z hospody