"Po vzájemné dohodě oznamujeme, že budeme v následujících týdnech hledat jiné uspořádání našeho rodinného života. Důvodem je dlouhodobý tlak, jemuž je ve všech svých aspektech vystaven život politika a jeho nejbližších," zaznívá v prohlášení manželů Sobotkových. Podle slov však k sobě oba nadále chovají hluboký respekt a přátelství. 

Ivana Trumpová.
Do Česka přijede Ivana Trumpová

"Naším hlavním společným cílem je vytvořit pro naše děti takové prostředí, jež jim umožní nadále vyrůstat spokojeně a s účastí obou rodičů. Rádi bychom předem odmítli všechny spekulace a zdůraznili, že naše rozhodnutí je racionálním výsledkem našich dlouhodobých diskusí a nejde o unáhlený krok, jenž by byl motivován nějakou konkrétní situací či osobou," uzavřeli manželé prohlášení. 

Ilustrační foto.
Průzkum: Ženy mají v práci malou prestiž, muži je často podceňují

Manželé Sobotkovi se rozcházejí po čtrnácti letech. Společně mají čtrnáctiletého a osmiletého syna - Davida a Martina.

Sobotkovo manželství není první, které se rozpadlo za dobu funkce premiérování. Stejnou situaci zažil i premiér Petr Nečas, když se v době svého premiérování rozvedl s manželkou Radkou. Expremiéři Jiří Paroubek a Mirek Topolánek se rozvedli až po odchodu z funkce.

Společné prohlášení manželů Sobotkových
Po vzájemné dohodě oznamujeme, že budeme v následujících týdnech hledat jiné uspořádání našeho rodinného života. Důvodem je dlouhodobý tlak, jemuž je ve všech svých aspektech vystaven život politika a jeho nejbližších. Oba k sobě nadále chováme hluboký respekt a přátelství, jež nám umožňují naši situaci řešit se vzájemným pochopením. Naším hlavním společným cílem je vytvořit pro naše děti takové prostředí, jež jim umožní nadále vyrůstat spokojeně a s účastí obou rodičů. Rádi bychom předem odmítli všechny spekulace a zdůraznili, že naše rozhodnutí je racionálním výsledkem našich dlouhodobých diskusí a nejde o unáhlený krok, jenž by byl motivován nějakou konkrétní situací či osobou. Zároveň předem děkujeme médiím, že vůči naší rodině a našim dětem zachovají dosavadní zdrženlivost.

Olga a Bohuslav Sobotkovi