Podle náměstkyně pro územní rozvoj Petry Kolínské by mohlo do konce října dojít k podpisu memoranda, které zajistí kooperaci všech vlastníků při přípravě urbanistické studie celého prostoru.

Studii má předcházet soutěž

„Pokud se všichni vlastníci shodnou, může být podepsáno do konce října. Pokud ale budou požadavky na různé výjimky, které by ze společného postupu udělaly děravý cedník, tak městu nezbyde nic jiného, než si územní studii udělat pro sebe a poté ji vymáhat od vlastníků pozemků," uvedla náměstkyně Kolínská. Vypracování studie má předcházet architektonická soutěž na urbanistickou podobu areálu.

Kolínská se nedávno dostala do konfliktu s Prahou 3 ohledně části pozemků, kde chce stavět firma Central Group. Developerovi se podařilo dosáhnout dohody s radnicí trojky, která mu uvolňuje ruce. Kolínská dohodu označila za „salámovou metodu" a naléhá na radnici, aby smlouvu nepodepisovala a počkala na studii.

Developer by měl spolupracovat

I Central Group by se podle ní měla k chystanému memorandu připojit a na přípravě urbanistické soutěže s městem a ostatními majiteli spolupracovat.

Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová tvrdí, že dohoda s Central Group je oboustranně výhodná a k jejímu podpisu dojde i přes odpor magistrátu. Město se podle ní v přípravě studie zaseklo. „Plán přípravy včetně harmonogramu a termínů jsme odsouhlasili na únorovém zastupitelstvu městské části. Od té doby se nic neděje," uvedla starostka.

Čtěte také: Pražští radní projednají převedení lítačky do standardního režimu