Zkušenému kapesnímu zloději přitom stačí k tomu, aby nepozorovaně uzmul cizí věci, jen necelé dvě sekundy, varuje Zuzana Součková z policejního prezidia. Okradený navíc zpravidla nemá ani potuchy o tom, že se stal obětí zločinu – a to, že mu chybějí peníze a doklady, obyčejně zjistí až se značným odstupem. Pochopitelně netuší, jak pachatel vypadal, když ani neví, kde bylo místo činu. Naděje, že se lidé, kteří se stali obětí kapsářů, opět shledají se svými věcmi, je přitom mizivá, pokud se zloděje nepodaří popadnout přímo za jeho nenechavé pracky.

Související: Policisté varují lidi před velikonočním řáděním kapsářů

Na tohle všechno budou policisté před Velikonocemi upozorňovat veřejnost ve spolupráci s některými obchodními řetězci. Právě do super a hypermerketů významných hráčů na maloobchodním trhu – do Albertů a do Teska – vyrazí od pondělí hlídky v uniformách, ale také kriminalisté v civilu, a budou dohlížet na chování nakupujících (jimž mohou předávat i rady a doporučení) i případných nenechavců. V terénu budou takto působit v rámci preventivně informační kampaně nazvané Obezřetnost se vyplatí až do 3. dubna. Současně budou ve vybraných prodejnách varovat před kapsáři rozhlasová hlášení.

V rámci kampaně budou policisté upozorňovat na věci, které by měly být samozřejmostí. Ale nejsou, jak potvrzují stovky a tisíce prošetřovaných zločinů. Především: v žádném případě není rozumné psát si PIN kód platební karty přímo na kartu, ale ani na lísteček nošený společně s ní. Vyplatí se ale platební katru aktivně využívat a – a raději u sebe nenosit větší množství peněz. Cennosti a doklady je nejlépe ukládat do vnitřních kapes oděvu – nikoli zastrčit peněženku do zadní kapsy kalhot nebo si ji uložit do kabelky či tašky (a to pěkně navrch, aby byla po ruce) nebo do bočních kapes zavadla. Na paměti je třeba mít i to, že nikdo nemůže přesně vědět, so se děje s jeho batohem neseným na zádech, pokud se ocitne v tlačenici.

V Praze je hrozba nejhrozivější

Policisté v loňském roce prošetřovali 15 430 případů kapesních krádeží; těch bylo nahlášeno téměř o tisícovku víc než předloni. Kapsáři způsobili celkovou škodu vyčíslenou na 81 milionů korun. Víc než polovinu zločinů přitom nenechavci s dlouhými prsty spáchali v Praze. Právě v metropoli je proto na místě maximální ostražitost.

Počet nahlášených kapesních krádeží

Rok 2010 2011 2012
Česká republika 15 223 14 514 15 430
Praha 7469 (49,06 %) 7407 (51,03 %) 8591 (55,68 %)