Takzvaným kuchyňským protestem, který se konal i na dalších místech Česka, se připojili k mezinárodní akci ve zhruba 30 zemích světa. Uskutečnila se symbolicky v den výročí zavraždění ruské novinářky Anny Politkovské.

„V Rusku za poslední léta rapidně ubylo všech lidských práv a svobod a lidé mají dnes v podstatě možnost se svobodně vyjádřit pouze ve své kuchyni, což je jedno z ruských přísloví ještě z dob sovětské éry," řekl médiím vedoucí kampaní Amnesty International ČR Martin Balcar.

Byl přitom stejně jako jeho tři kolegové oblečen do županu, seděl za snídaňovým stolem se samovarem, pojídal toast a popíjel čaj. To vše za dozoru asi dvou desítek policistů střežících ruské velvyslanectví.

Pro neziskovky, které to nezabalily

Ze zhruba 30 zemí zapojených do protestní akce tuto formu demonstrace podle Balcara zvolili aktivisté v pěti z nich. V Česku se kromě Prahy konala v Brně, Liberci a Chotěboři.

„Připojujeme se k tomuto protestu, abychom vyjádřili absurditu té situace, hlavním smyslem je podpořit aktivisty a neziskové organizace v Rusku, které to nezabalily a které ještě stále bojují za lidská práva a svobody, byť jsou omezovány ve všech směrech. Ať už je to svoboda slova, blokace internetu či nemožnost jakkoli se setkávat ve veřejném prostoru," vysvětlil Balcar.

Myšlenka kuchyňských protestů se podle něj zrodila v Moskvě, kde ji poprvé uskutečnila jedna z ruských aktivistek AI před chrámem Krista Spasitele, který mezinárodně proslavily členky punkové skupiny Pussy Riot svou punkovou modlitbu „Bohorodičko, vyžeň Putina".

K dnešnímu protestu se na dálku mohli připojit i další sympatizanti zasíláním fotografií se vzkazy ze svých kuchyní. Podle Balcara jich AI obdržela několik stovek a asi 50 jich demonstranti vystavili před ruskou ambasádou.

Velvyslanectví podle mluvčího na protesty organizace proti věznění ruských obhájců lidských práv a na upozorňování na úpadek svobod v Rusku reaguje většinou podrážděně. „Většinou to není forma diskuse, ale strohé odražení faktem, že ti lidé jsou odsouzeni, že to takhle v Rusku je a že to je dle zákonů," uvedl Balcar.