Stavba, dnes sedmý most přes Vltavu od jihu, nahradila řetězový most Františka I., který dosloužil po 56 letech provozu v roce 1897. Nový kamenný most byl postaven v letech 1898 až 1901 podle projektu architektů Antonína Balšánka, Josefa Janů a Jiřího Soukupa. Má devět oblouků, z toho dva nad pevninou, a oblouky nad řekou mají rozpětí 34 až 42 metry. Mostní oblouky jsou originální technicky i architektonicky, vlastní most je široký 16,40 metru. Kamenný obklad ze světlého pískovce a červené žuly symbolizoval národní barvy.

Most je postaven ve slohu historismu s barokními prvky, ale i s významnými detaily secese, především v plastické a reliéfní výzdobě, včetně kandelábrů a pylonů na obou koncích mostu, které sloužily jako budky k vybírání mostného. Schodiště na Střelecký ostrov ve zdivu zachovává části věží původního řetězového mostu.

Ke slavnostnímu otevření mostu se vztahuje historka o novinové fotografii císaře Františka Josefa I. s údajnou popiskou Procházka na mostě. Od té doby se prý mocnáři v Čechách přezdívalo „starej Procházka".

Čtěte také: Křižovatka u Národního divadla se propadá. Opravy se dočká za pár let