Zastupitelé měli ve čtvrtek rozhodnout o prodeji několika desítek bytů ve dvou blocích panelových domů v Hlubočepech za zhruba 230 milionů korun s průměrnou cenou kolem milionu korun za byt. Nespokojení nájemníci, kteří na zasedání vystoupili, ale cenu odmítli a žádali slevy. Po bouřlivé debatě pak ruku pro prodej nezvedli opoziční zastupitelé, ale i sociální demokraté, kteří v Praze podporují menšinovou radu TOP 09.

„Zavázali jsme se, že budeme pokračovat v transformaci bytového fondu, ale objevila se řada nesrovnalostí, které musí být vysvětleny," řekl zastupitel Petr Dolínek (ČSSD). Pochybnosti podle něj panují především ohledně posudků, ze kterých následně vychází cena bytů. Příští týden se proto sejdou zástupci klubů TOP 09 a ČSSD, aby situaci projednali. „Musíme co nejrychleji najít řešení," uvedl.

„Jedná se o postup privatizace bytů, který byl schválen zastupitelstvem," řekl primátor. „Nerozumím tomu, proč někteří zastupitelé postupují proti zájmům občanů," doplnil.

V plánu byl odkup další stovky bytů

Praha už v září v první etapě prodala zhruba 1200 bytů za zhruba 600 milionů korun. Šlo o třetinu bytového fondu určeného k prodeji. V dalších třech letech měli podle schváleného harmonogramu nájemníci dostat možnost odkoupit další stovky bytů mimo jiné na sídlištích ve Vysočanech, Strašnicích, Stodůlkách, na Černém Mostě a v Řepích. Do prodeje měly v dalších fázích jít větší bytové objekty, ze všech etap privatizace by tak Praha podle odhadů získala asi čtyři miliardy korun. Jak a zda vůbec bude privatizace pokračovat, ale není po čtvrtečním rozhodnutí zastupitelů jasné.

Prodej se připravoval zhruba čtyři roky, jeho podmínky zastupitelé schválili loni v květnu. K prodeji jsou určeny především celé domy, koupit je měla bytová družstva. Pokud by některé družstvo koupi odmítlo, zůstal by v majetku města.