„Praha ji chce zkusit provozovat sama. Chtěli bychom, aby byl zavčas připraven tým, který převezme ÚČOV tak, aby to nebylo svěřeno Pražským vodovodům a kanalizacím (PVK) nebo někomu dalšímu a Praha si dokázala ve své vlastní režii spravovat největší čistírnu odpadních vod," řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Stavba nové čistírny odpadních vod na Císařském ostrově
Čistírna odpadních vod v Praze bude hotová o čtyři měsíce později

Linka vyjde na 5,8 miliardy korun 

Podle Dolínka úterní stažení materiálu z jednání nic neznamená, musí se k němu vést ještě další jednání a seznámit se s ním prý musí například i zastupitelé. „Jedná se o strategické rozhodnutí, které když uděláme o dva týdny později, bude to spíše ku prospěchu," řekl.

V současnosti budovaná vodní linka vyjde na 5,8 miliardy korun. Jde o první fázi modernizace čistírny, která by v konečném součtu měla stát přes deset miliard korun. Letos se prostaví 2,9 miliardy korun a jde o největší letošní investici města.

Stavba nové čistírny odpadních vod na Císařském ostrově
Modernizace čistírny odpadních vod v Praze nabírá další zpoždění

ÚČOV na Císařském ostrově slouží od roku 1966. V 80. a 90. letech byla rekonstruována, navýšila se tak její nedostatečná kapacita. V současné době fungující čistírnu provozují PVK, které mají od Prahy prostřednictvím PVS v pronájmu vodovodní síť. Stoprocentním vlastníkem PVS je Praha.