Paní Květoslava Srkalová prožila dětství na Slovensku, jako tehdy mnoho Čechů. Narodila se v roce 1928 a její otec pracoval u hraniční stráže. „Vždycky jsme se báli, že Němci znova přijdou a vyženou nás. To jsme ale ještě nečekali, že nás vyženou vlastní sousedi,“ popisuje smutnou předválečnou situaci paní Srkalová.

V jedné místnosti

Po vyhlášení slovenské nezávislosti se mnoho Čechů ocitlo bez domova a stejně tak rodina Květoslavy Srkalové, která nakonec zamířila za babičkou do Plzně. „Měla jen chaloupku a v ní jednu místnost se dvěma postelemi. Do toho jsme se museli vejít všichni,“ vzpomíná paní Srkalová.

Růžena Syllabová.
Pražští pamětníci vzpomínají. Bez maturity ani ránu, na školách se ale udávalo

Rodina si nakonec postavila vlastní dům, ale Němci jim poté nařídili opustit první patro a přenechat jej jiné rodině. Celý ho znovu mohli začít užívat až po válce. To se ale brzy změnilo. „Přišel rok 1948, a protože nebyly byty, tak nám nahoru zase strčili nějakou rodinu,“ vysvětluje paní Srkalová.

Proto se také dlouho doma neohřála a odešla do Karlových Varů, kde začala pracovat jako sociální pracovnice. „Starali jsme se hlavně o Romy. Ti tam žili na slámě a házeli po nás nočníky,“ vzpomíná paní Srkalová.

Hana Beránková.
Pražští pamětníci vzpomínají. Líčila jsem herce Wericha i prezidenta Husáka

Stěhovala se ještě několikrát, než potkala svého manžela. „Měl tak možnost cestovat, a to především na světové výstavy, kde se staral o catering. V roce 1958 byl v Bruselu a v roce 1967 jsme už jeli spolu na Světovou výstavu do Montrealu,“ vzpomíná paní Srkalová. Další zastávkou byla v roce 1970 Ósaka.

Život se musí žít

Manželé však nejezdili jenom v rámci výstav. V roce 1980 dostali povolení vyjet do Monte Carla. „Tam jsem snad poprvé a naposledy pomyslela na to, že bychom se nevrátili,“ přiznává Květoslava, která vždy hltala život plnými doušky. Vitální je dodnes. „Teď žiji tady, v domově seniorů Chodov, a mám se tu moc hezky, “ ujišťuje.

Logo PrahaZdroj: Praha eu.

Projekt vznikl ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy.

Pražští pamětníci vzpomínají. Jitka Budáková.
Pražští pamětníci vzpomínají. Nacisti je kontrolovali, komunisti jim vše sebrali