„Transport hrochů jsme připravovali řadu dní dopředu, protože jsme hledali nejlepší variantu přesunu. K velmi dobrému a rychlému průběhu stěhování přispělo to, že akci řídil na slovo vzatý odborník Roy Smith, který už v pražské zoo stěhoval slony z Pavilonu velkých savců do nového slonince," uvedl médiím kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl.

Čtěte také: SPECIÁL Novinky z pražské zoo

Stěhování začalo v úterý v poledne, kdy jeřáb spustil do výběhu hrochů v Pavilonu velkých savců speciálně upravený přepravní box. Do bedny vzápětí po pobídkách chovatelů vstoupil hroch Slávek, kterého přilákalo jídlo. Jeřáb poté vyzvedl box na přistavený kamion a ten hrocha převezl okolo areálu zoologické zahrady k novému pavilonu. To stejné se následně opakovalo i se Slávkovou družkou Maruškou a ročním potomkem Válečkem, kteří cestu v přepravní bedně absolvovali společně.

V následujících měsících si hroši budou zvykat na nový domov. Návštěvníci je v něm budou moci vidět od příští sezóny.

„Jsem přesvědčen, že to bude jedna z nejzajímavějších a nejvyhledávanějších expozic Zoo Praha," věří ředitel zahrady Miroslav Bobek.

„Iluzi Afriky v ní vytvořili stejní tvůrci, jací se podíleli na stavbách do filmů Letopisy Narnie, a ve vnitřním i vnějším bazénu by hroši měli být vidět i pod vodou jako v ohromném akváriu. Slavnostní otevření tohoto nového pavilonu hrochů proběhne při zahajování následující hlavní sezóny, ale zvažujeme, že jeho jednorázovou prohlídku bychom zájemcům umožnili dříve, nejspíš kolem Vánoc," doplnil.

Pavilon velkých savců, kde hroši žili doposud, bude přebudován na expozici Amazonie.