Minulý čtvrtek o označení pražského magistrátu jako takzvané hate free zóny jednalo pražské zastupitelstvo, nakonec v reakci na víkendové útoky na kavárny a další podniky zapojené do kampaně přijalo jen usnesení odmítající obecně násilí. Krok primátorky kritizuje opoziční ODS, jde podle ní o populismus.

„Projekt HateFree si neklade žádné kontroverzní cíle, nesnaží se stavět za určitou skupinu, ale vytváří dialog, a díky tomu se o problémech hovoří. Jde o myšlenku nevystupovat agresivně proti lidem jen kvůli jejich náboženskému vyznání nebo barvě pleti," uvedla v tiskové zprávě primátorka. Podle ní jde o gesto odsouzení jakýchkoliv projevů agrese.

Iniciativa HateFree Culture vládní Agentury pro sociální začleňování podpořená z EU a Norských fondů funguje tři roky. Jejím cílem je reagovat na nenávistné projevy na internetu i v běžném životě. Symbolem hate free je růžová samolepka s bílým písmem, kterou si podniky zapojené do kampaně lepí na dveře či výlohy.

Podle předsedy pražské ODS Filipa Humplíka jde o populistický krok a Krnáčová jedná v rozporu s rozhodnutím zastupitelstva. „Útoky na pražské kavárny a malování hákových křížů jsem nekompromisně odsoudil. Ale nestandardní kroky paní primátorky nemohu schvalovat. Znovu a opakovaně ukazuje, že jsou jí demokratická pravidla cizí," řekl Humplík.

Podpora kavárnám

Pro připojení pražského magistrátu ke kampani chyběly ve čtvrtek hlasy dvou zastupitelů. Záměrem návrhu bylo vyjádřit podporu kavárnám, obchodům a dalším místům, která o víkendu napadli sprejeři a pomalovali hesly a nacistickými symboly. Napadení odsoudila i vláda.

Vandalové si místa vybrali zřejmě právě pro postoj majitelů podniků, kteří propagují heslo hate free (bez nenávisti), tedy toleranci k menšinám či uprchlíkům.

Policisté vyšetřují po víkendu sedm případů a po vinících pátrají. Vyšetřování bylo rozšířeno k podezření z trestného činu poškození cizí věci sprejerstvím o podněcování k nenávisti vůči jiné skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a z trestného činu projevů sympatií k hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. V případě odsouzení jim za to hrozí až tři roky vězení.

Čtěte také: Magistrát se nestane hate free zónou, násilí ale odsuzuje