Český skokan o tyči Jan Kudlička napodobil svého reprezentačního kolegu Michala Balnera a při exhibičním závodu Pražská tyčka na Můstku v dolní části Václavského vítězství napodobil jeho loňské vítězství. Kudlička figuroval na první pozici v průběžných výsledcích také v roce 2008, tehdy ale byla soutěž kvůli nepřízni počasí anulována už na pěti metrech. Také ve středu soutěž mužů v jeho závěru ovlivnil silný déšť a závod byl předčasně ukončen.

Kudlička má v zápisu výkon 546 cm stejně jako druhý Pavel Burlačenko, poslední výšku ale zdolal napoprvé, zatímco ruský soupeř potřeboval dva pokusy. Výš už se kvůli dešti neskákalo. Třetí místo obsadil řecký tyčkař Stéfanos Koufidis, který překonal 536 cm.

Závod žen vyhrála Němka Martina Strutzová, která v nebývale kvalitní soutěži překonala výkonem 471 cm rekord mítinku, který držela od roku 2002 fenomenální ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová. Na třetím místě skončila česká reprezentantka Jiřina Ptáčníková, která překonala 446 cm, byť se po taktické bitvě o druhé místo s Kubánkou Yarisley Silvaovou dvakrát nadějně pokoušela o 466 centimetrů.

Balner závodil poprvé od zranění ruky

Poprvé od únorového vážného zranění ruky závodil Balner. Na začátku února se mu v Doněcku zlomila tyč a jeho nadějně rozjetou halovou sezonu přerušila zlomenina palce a poškozené vazy. Tyče v ruce držel Balner dnes podruhé od zranění. "Při tréninku jsem si na to vzpomněl, ale ukázal jsem, že to bude v pohodě," řekl osmadvacetiletý skokan s osobním rekordem 574 cm, který v závodu překonal 526 cm.

Inkriminovaný, čtyři měsíce starý skok viděl, ale raději už ho smazal. "Musím na to zapomenout," uvedl, když ukázal ruku s několika jizvami po operaci, během níž mu lékaři už v Čechách palec museli sešroubovat. "Trénuji dvoufázově, není moc času. Snad se to bude zlepšovat," řekl Balner. Když nemohl skákat, trénoval alespoň fyzičku. "Myslím, že jsem na to nejlépe za kariéru," prohlásil.

Balner chce splnit mírnější limit pro MS

V závodu si vyzkoušel i tvrdší tyče, byť v tréninku zatím vzal zavděk i staršími tyčemi po Pavle Rybové, za svobodna Hamáčkové. Bude skákat už v sobotu a hledá si i další závody. "Pokusím se něco přidat, i když jsem doufal, že dneska skočím o trochu víc," řekl šestý muž z loňského halového mistrovství světa v Dauhá. "Dneska mě to sice lehce bolí, ale dá se to (vydržet). I když technicky to byla hrůza děs," přiznal.

Pokud se chce dostat na mistrovství světa, musí skočit 572 cm, anebo dvakrát alespoň 560 cm a být lepší než Jan Kudlička, který už mírnější limit má. "Ten přísný limit bude těžké splnit, ale na 560 centimetrů si věřím," řekl. Soustředí se však hlavně na příští sezonu s vrcholem na olympijských hrách. "Ale nikdy jsem nic nevzdával, letos jsem v té pauze našel i hodně pozitivních věcí," dodal.

Pražská tyčka, exhibiční atletický mítink:

Muži: 1. Kudlička (ČR) 546 cm, 2. Burlačenko (Rus.) 546, 3. Koufidis (Řec.) 536

Ženy: 1. Strutzová (Něm.) 471, 2. Silvaová (Kuba) 456, 3. Ptáčníková (ČR) 446.