A to je jen nepatrný zlomek. Většinou mlčí. Podle statistik pouze pět až deset procent žen věc nahlásí. Mezi oběťmi totiž stále panuje pocit studu či případně i strachu, obzvlášť pokud násilníka dobře znají. „Obecně platí, že čím lépe je oběti znají, tím hůře se potom se situací vyrovnávají,“ uvedla Kateřina Kilianová z organizace Konsent, která se problematikou zabývá.

Místo činu. Ilustrační foto.
Evakuace domu v ulici Skořepka. V bytě se našly chemikálie

Dlouho také panovala představa, že se s oběťmi při vyšetřování zachází necitlivě, to se ale pozvolna mění. V metropoli se v posledních letech ženy stále častěji obracejí na policii. Za poslední tři roky počet nahlášených případů překračuje hranici sta. A letošní rok zřejmě nebude jiný. „Lépe se zachází s oběťmi, mají lepší podmínky, existuje řada organizací, které jim pomáhají. Mají tak větší odvahu znásilnění řešit,“ připomněla Alena Kolářová z mravnostního oddělení pražské policie. Stejně tak postupně pomalu stoupá počet vyřešených případů.

Lanovka na Petřín.
Wi-fi za 2,4 milionů není jen pro lanovku na Petřín, vysvětluje firma

Nebezpečí číhá doma

Většinu znásilnění má na svědomí manžel či přítel. Podle iniciativy Konsent to tak je dokonce v polovině případů. „V rámci partnerských vztahů se často sex stále chápe trochu jako povinnost. Zejména muži jsou vychováváni tak, že na sex mají nárok,“ uvedla Kilianová s tím, že každý může s téměř stoprocentní jistotou říct, že má v okolí někoho, kdo byl znásilněn.

Blanka Bohdanová.
Blanka Bohdanová vystavuje své obrazy v pražské Viole

To, že se sexuální násilí odehrává nejčastěji za zavřenými dveřmi, potvrzují i policisté. „Nejvíc se ho odehrává v rámci rodiny nebo úzkých mezilidských vztahů,“ přitakala Kolářová. Už tak neplatí, že tím nejnebezpečnějším prostředím pro ženy jsou tmavé uličky či lesní kouty. „Jedná se o normální lidi, kteří nemají žádnou poruchu. Méně často se setkáváme s devianty, kteří by si oběť vyhlíželi a pronásledovali ji,“ popsala Kolářová. Celkové počty nahlášených znásilnění se v Praze za poslední léta příliš nemění.

V rámci roku čísla mírně stoupají pouze v případě prázdnin, ani to už ale není pravidlem. „Pro případy odehrávající se venku platí, že v letních měsících je větší množství příležitostí,“ popsala Kolářová. „Klasických“ pouličních napadení je stále méně. „Nejvíce si ubližují blízké osoby navzájem,“ zopakovala Kolářová.

Nové Centrum Chodov.
Ve středu otevře nové Centrum Chodov. Největší v republice

Lidé neumějí ve vztahu komunikovat

Na vině je řada faktorů od obecně platné krize mezilidských vztahů až po problémy stanovení hranic mezi jedinci. „Pokud s někým máte pohlavní styk a ten člověk s tím nesouhlasí, nebo se dokonce brání, je to znásilnění,“ uvedla Kilianová. Základní potíž je komunikace uvnitř vztahů.

Muže třeba ani nenapadne, že k zneužití došlo. Často jde o výraz dominance. „U sexu jsou vždy dva lidé, a pokud jeden z nich nechce a druhý si sex vynutí, nebo k němu dojde přes odpor, není to výraz touhy nebo vášně,“ připomněla Kilianová.

Infografika znásilněníZdroj: Deník

Soudní přelíčení. Ilustrační foto.
Soud začal projednávat případ vybržďování, při kterém zahynulo dítě