Donedávna vládnoucí TOP 09, která po volbách skončila v opozičních lavicích, tvrdí, že koalice rezignovala na řízení města.

Primátorka, která vede koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice, prostřednictvím mluvčí magistrátu Petry Hrubé vzkázala, že o zastupitelstvu zatím není definitivně rozhodnuto.

Radní za Trojkoalici Jan Wolf (KDU-ČSL) ale řekl, že rozhodnutí o nekonání zastupitelstva považuje za logické. Rada má podle něj plné ruce práce s přípravou rozpočtu a programového prohlášení. „Na programu zastupitelstva přitom žádné zásadní body nebyly," doplnil.

Povinnost minimálně jednou za čtvrt roku

Podle zákona o Praze má primátor povinnost svolat zasedání minimálně jednou za čtvrt roku. Zastupitelé se ale s výjimkou letních prázdnin dosud na jednáních setkávali každý měsíc.

Poslední zasedání svolané novou primátorkou se uskutečnilo v prosinci. „Stejně tak rada se v novém roce ještě nesešla," kritizuje předseda klubu zastupitelů za TOP 09 Václav Novotný. „V situaci, kdy město vstoupilo do nového roku v rozpočtovém provizoriu, je to naprosto nehorázný přístup," doplnil.

O nehoráznosti a porušování demokratických principů mluví i ODS. „Pokud se v lednu na zastupitelstvu nestihne projednat například stavba podchodu v Běchovicích, hrozí městu ztráta desítek milionů korun," reagoval bývalý primátor, nyní opoziční zastupitel Bohuslav Svoboda (ODS).